C

atalunya és un país de boscos i no ho sap. Aquesta frase del doctor Martí Boada (doctor en Ciències Ambientals) reflecteix el desconeixement i la percepció que tenim la població sobre la massa forestal catalana. He estat repassant les dades de superfície forestal on es constata amb xifres que Catalunya i el Bages estem per sobre de la mitjana Europea: el 68,7% del Bages és bosc, i per posar uns exemples, podem dir que a Noruega és el 33%, a Suïssa, el 31%, i a Canadà, el 35%. Així doncs, la nostra superfície forestal és molt superior a països que tots tenim com a referents de grans extensions boscoses. Catalunya i el Bages estem amb un percentatge igual que el de països que són tan potents en gestió forestal com Suècia i Finlàndia. Què fa que siguem tan diferents a l'hora de gestionar els nostres boscos?

Cal anar dos segles enrere en el temps per adonar-se que els boscos que avui tenim a la comarca no són tan antics com es podria creure. Entre els segles XVIII i XIX la comarca va ser terrassada de cap a cap per poder-hi plantar vinya, de la qual es produïa aiguardent per a les colònies americanes. Tot aquesta indústria es va extingir amb la pèrdua de les colònies i l'entrada de ple a l'era industrial. Amb molta probabilitat, Catalunya feia segles que no tenia tanta superfície forestal com té ara.

Aquelles terrasses van ser reocupades de nou per la vegetació original, formada bàsicament per boscos de pi blanc, pinassa, alzinars i matollars i regenerats, originats per la recurrència dels incendis forestals. Són boscos mediterranis extensos però poc productius a l'hora de fer-ne una gestió i un aprofitament, per això ens trobem que més de la meitat de la superfície de la comarca és bosc sense ordenar i la seva indústria derivada és poca o nul·la.

Com a conseqüència de la falta de gestió forestal i ramadera, gran part dels boscos presenten un greu estat d'abandonament, formats per arbres petits i elevades densitats, que afavoreixen el desenvolupament d'ambients de foc d'elevada intensitat. En aquest cas la comarca del Bages torna a ser tristament famosa i som dels primers en el rànquing de Catalunya quant a incendis. La inexistència d'un cos de bombers forestals l'any 1985 va obligar els pagesos a agrupar-se per tal de lluitar i col·laborar en l'extinció d'uns incendis que, fins aleshores, eren desconeguts a Catalunya.

Aquest any 2012, a més de celebrar el Dia Forestal Mundial, a Catalunya i especialment a la comarca, celebrarem també els 25è aniversari de la constitució de les primeres ADF que es van constituir a Catalunya. És necessari, si volem preservar i protegir els nostres boscos, realitzar actuacions de gestió forestal que integrin el risc d'incendi forestals, i és en aquest sentit que les ADF, la federació que les agrupa i l'Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de Bages van iniciar el 2008 una iniciativa per tal de promoure la gestió forestal del boscos mitjançant la producció i distribució de biomassa forestals per a usos energètics. La valorització de la fusta, bàsicament d'arbres torts i sense sortida comercial, permet invertir esforços en la gestió d'uns boscos que d'altra manera s'empobreixen i es degraden a poc a poc.

El dia 21 de març es commemora el Dia Forestal Mundial i per això, des d'aquestes ratlles, vull agrair a les ADF la seva tasca -a cops poc reconeguda per les administracions- i la vàlua dels seus voluntaris, que sempre hi són quan es necessiten. Moltes gràcies a tots.