Els enigmes de l'univers són immensos, però els d'Espanya encara ho són més. La política i la judicatura espanyoles són tan enrevessades que ni l'eminent científic britànic Stephen Hawking hauria estat capaç de desxifrar-les si s'ho hagués proposat. Tot plegat, un galimaties més complicat que la teoria del Big Bang.

En aquest trencaclosques hispànic, però, també s'hi poden percebre alguns fets singulars que no requereixen tenir cap «màster» per desentrellar-los. Vet aquí, doncs, unes innocents preguntes de fàcil resposta:

Algú creu que amb la reforma «descafeïnada exprés» de la Constitució que pretén el govern socialista es posarà fi als privilegis dels reis inviolables (l'actual i l'emèrit), i també dels 250.000 aforats que hi ha a Espanya?

Algú creia que la Fiscalia arribaria fins al final en la investigació de les presumptes irregularitats detectades en el «màster» del flamant (i incendiari) president del Partit Popular, Pablo Casado?

Algú creu en la neutralitat de la justícia després de conèixer el contingut dels correus electrònics d'alguns jutges que feien referència al procés sobiranista?

Algú creia que algun dia veuríem engarjolats, i sobretot retornant els diners robats, els responsables de la greu crisi bancària a Espanya?

Algú creu que tota la porqueria (gravada i presumptament certa) que vomiteja l'indesitjable excomissari Villarejo acabarà tenint repercussions judicials i polítiques per als implicats en les cintes dels àudios?

Algú creia que els «ciutadans» Albert Rivera (diputat a les Corts Generals) i Carina Mejías (regidora a l'Ajuntament de Barcelona) serien conseqüents amb el codi ètic del seu partit i, per tant, dimitirien els seus càrrecs per les «irregularitats» detectades en els seus fantàstics «currículums»?

Algú creu que a Espanya existeix la separació de poders: el legislatiu, l'executiu, i el judicial?

Algú creia que els responsables (i els executors) de la brutalitat policial manifestada l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya els veuríem algun dia declarant davant la justícia i que serien penalitzats per la seva greu irresponsabilitat?

Algú creu que la justícia serà justa en el procés judicial dels presoners/es polítics catalans?

Algú creia el cagamandúrries del dictador quan ens amenaçava dient que ho deixava tot «atado y bien atado»? Doncs, la veritat és que milers de ciutadans/es en fèiem befa. Malauradament, l'evolució reaccionaria de la política espanyola ens confirma que el dictador tenia força raó quan deia que ho tenia tot lligat... per molt que ens emprenyi admetre-ho!!

Després de 43 anys de la defunció del cabdill feixista, actualment encara pul·lulen per tot l'Estat milers de fills polítics seus. Malgrat que el dictador era monòrquid (només tenia un testicle) l'altre pebrot que posseïa era molt productiu per engendrar hereus del règim. Li faltava un colló però els espermatozoides ideològics de l'altre continuen fecundant en abundància. Gairebé mig segle del seu traspàs, tot un perillós miracle.

Si Espanya hagués de passar una ITV de qualitat democràtica ben segur que no la superaria. La maquinària té un munt de peces (polítics, diplomàtics, jutges, fiscals, militars...) força malmeses que necessiten un urgent recanvi. Per aconseguir que algun dia aquest Estat sigui una democràcia homologable, cal començar per elaborar una nova Constitució que reconegui les nacionalitats i el seu dret democràtic a l'autodeterminació. Una Constitució que reconegui el dret democràtic de la ciutadania per poder escollir lliurement el model d'Estat que desitja, monarquia o república. Una Constitució sense privilegis ni inviolabilitats. Fins que no siguin acceptats aquests bàsics drets , continuarem tenint una caricatura de democràcia.