Diu la saviesa popular que els extrems es toquen. Pablo Casado es presenta a si mateix com a campió del constitucionalisme, fins al punt que reparteix carnets d'adeptes i desafectes a la doctrina sagrada, i amb aquesta dèria classificatòria i desqualificadora ataca l'essència mateixa del procés que va fer-ne possible l'aprovació per una majoria aclaparadora tant a les cambres legislatives com en referèndum. En aquesta ofensiva coincideix en la pràctica, que no en els principis ni les finalitats, amb la nova esquerra i amb l'independentisme, és a dir, amb els rojos i els separatistes, que són la seva obsessió.

Aquests dies que quatre expresidents del Govern espa-nyol han sortit en defensa de Rodolfo Martín Villa, polític amb càrrecs en el franquisme, la transició i la democràcia, és interessant veure que la carta també ha estat signada per Miquel Roca Junyent, que en aquelles èpoques era el número dos de Convergència Democràtica de Catalu-nya i representant del pujolisme a Madrid. Com a tal va ser un dels redactors del projecte de Constitució, en una ponència on hi havia l'exministre de Franco Manuel Fraga Iribarne, llavors líder d'Alianza Popular, i el comunista català Jordi Solé Tura, llavors al PSUC. També hi havia centristes i socialistes, i va ser un error no convidar-hi cap basc. Dins el grup se les van tenir i les tensions van ser constants, però van aconseguir posar-se d'acord en l'essencial a base de mútues cessions i de renunciar a les línies vermelles. Un exemple de l'esperit amb què s'enfrontaven a una complicada situació, presidida per la crisi econòmica, el terrorisme i les conspiracions a les casernes, va ser que l'octubre del 1977 Manuel Fraga va presentar una important conferència de Santiago Carrillo, el demonitzat secretari general del Partit Comunista.

Fraga va presentar Carrillo i va negociar la Constitució amb Solé Tura, i ara Casado es nega a entendre's amb Sánchez perquè Iglesias és vicepresident. I tot seguit presumeix de constitucionalista. Almenys, l'independentisme és més honest i ha abjurat de Roca Junyent i dels fruits del seu pactisme.