El passat dia 12 Regió7 es feia ressò de la glossa dominical del bisbe Xavier Novell, on informava que el bisbat de Solsona havia passat d'un seminarista a set en els darrers deu anys. I és que quan es va fer el nomenament del bisbe Xavier, el novembre del 2010, només hi havia un seminarista en aquesta diòcesi, mentre que actualment n'hi ha set, una de les xifres més altes de Catalunya en relació amb la seva població.

El nombre de seminaristes sempre ha estat una qüestió important a l'Església, ja que aquests joves són els futurs preveres que acompanyaran les comunitats cristianes. I per això convé pregar perquè siguin molts els nois que, amb generositat, escoltin la crida que el Senyor els fa a servir l'Església.

Fa cent anys també hi havia una preocupació pel nombre de seminaristes. Al Boletín Oficial Eclesiástico del Obispado de Solsona del 2 de novembre del 1920, hi havia una circular del bisbe Valentí Comellas, on el pastor de la diòcesi mostrava la seva preocupació per «nuestro amado seminario», ja que «cada día va disminuyendo de una manera alarmante el número» de seminaristes. Per això el bisbe tenia por «de no disponer de personal suficiente para el desempeño de los cargos parroquiales». I és que, com deia el bisbe de Solsona, «nos hemos encontrado ya en la dura y triste necesidad de no poder atender justas peticiones que se nos han dirigido». A més, el bisbe Comellas mostrava també la seva preocupació per les dificultats de «nuestro pobre Seminario, en situación económica muy crítica y lamentable».

Davant el moment difícil del Seminari de Solsona el 1920, el bisbe Comellas afirmava: «A remediar, en lo posible, estos males se dirigen nuestros desvelos, y a nuestra ayuda llamamos muy encarecidamente a nuestros celosos RR. Párrocos y demás sacerdotes». El bisbe Valentí exhortava els mossens del bisbat a «estimular las vocaciones eclesiásticas» i demanava «por la caridad de Cristo, una limosna a todos nuestros hermanos e hijos muy queridos a favor de nuestro Seminario», per fer possible «la buena formación de santos ministros del Señor». El bisbe Comellas exhortava els cristians del bisbat a «aportar nuestro grano de arena a obra tan meritoria», mostrava la seva confiança en «el Señor, que cuida de mandar operarios a su viña» i confiava «que todos nos ayudaréis con el fervor de vuestras oraciones y con el óbolo de vuestra caridad».

Cent anys després d'aquella circular, és una bona notícia l'augment de seminaristes al bisbat de Solsona en aquesta dècada. Per això en aquest segle XXI, el bisbe Xavier i el rector del seminari, mossèn Marc Majà, vetllen per aquests joves perquè siguin pastors segons el cor de Déu.