Ja s´ha inaugurat el nou hospital de pandèmies a Valdebebas, en una àrea residencial del nord de Madrid. La inauguració oficial s´ha tingut de fer simbòlicament i parcialment ja que dels tres pavellons de moment només en funcionarà un. Com era d´esperar l´arribada de les autoritats polítiques ha estat rebuda amb una escridassada per un centenar de sanitaris.

L´ambició per satisfer el propi «ego» i la cobdícia per treure´n rendibilitat política sovint porten a cometre temeritats. En aquestes matèries la presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso n´és tota una experta.

La presidenta presumeix d´haver construït un hospital en 100 dies que sorprendrà al món, segons les seves paraules. De fet si pretenia sorprendre ja ho ha aconseguit perquè ha inaugurat un hospital sense suficient personal sanitari que el pugui fer funcionar. Pel seu bon funcionament es necessiten 669 professionals de la sanitat (metges, infermeres, auxiliars, etc.) i arranca amb 106 sanitaris voluntaris dels quals 14 metges. Dels 1000 llits d´hospitalització només seran operatius 240. El sobrecost de les obres -de moment- és de 50 milions d´euros. La precipitació per complir amb el calendari previst ha provocat uns quants accidents laborals algun de mortal.

La construcció d´un hospital públic sempre és una noticia lloable i positiva, però amb la improvisació com s´ha fet aquest és força criticable. Així opinen diversos col·lectius sanitaris de Madrid. El passat mes d´octubre el Sindicat d´Infermeria en menys de 12 hores va recollir més de 2000 signatures en contra del trasllat obligatori al nou hospital amb personal sanitari de Madrid ja que comportaria una reducció de les plantilles dels hospitals els quals estan saturats. Com no s´ha efectuat cap convocatòria pública de contractació de personal es preveu recórrer al trasllat forçós.

A més del personal sanitari també cal preveure el personal auxiliar. Degut a la precipitació, els serveis de la seguretat del recinte, la neteja, el manteniment i la restauració seran adjudicats directament per via d´emergència a empreses privades sense concurs públic. De moment el servei de vigilància de l´hospital s´ha adjudicat a dit a l´empresa familiar d´una extinent d´alcalde del PP de l´ajuntament d´Alcorcón.

Parlant de la negligència en la contractació del personal, el passat mes d´octubre en una entrevista a TeleMadrid la periodista va preguntar-li a la senyora Díaz Ayuso quants sanitaris pensava contractar. La presidenta esquivava reiteradament la pregunta però davant la insistència de la periodista va acabar dient : «Son preguntas que no se hacen a un presidente autonómico, normalmente». Sensata resposta d´una presidenta autonòmica llicenciada en periodisme i Master en Comunicació Política.

La senyora Dias Ayuso amb el seu flamant hospital s´afegeix a la llista de despropòsits que sorprenen al món : construcció d´aeroports sense avions (Castelló) , aquàriums sense peixos (San Fernando-Cadis)... i hospitals sense personal sanitari.