Les partícules emeses pels motors dièsel no només agreugen l'asma, sinó que poden provocar-lo. Així ho afirma un estudi liderat pel grup de recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). La recerca s'ha publicat a la revista Science of the Total Environment.Segons l'estudi, hi ha evidències tant epidemiològiques com moleculars que l'exposició a partícules dièsel no només agreuja l'asma sinó que en pot ser el causant en els infants de fins a 4 anys.

Entre el 9 i el 10% de la població infantil té asma

La investigació parteix de l'anàlisi d'entre 130 i 150 articles científics sobre el paper de les partícules dièsel en el desenvolupament de l'asma. El doctor Xavier Muñoz destaca que aquestes partícules no han d'afectar necessàriament les persones sanes si no fan esport a les zones més contaminades, però recomana protecció a les persones amb malalties respiratòries. A Catalunya el 6% de la població té asma (entre la població adulta) i entre el 9 i el 10% en població infantil. Segons el doctor Muñoz, «en tots els països desenvolupats l'asma augmenta».

El risc de tenir asma en les persones exposades a les partícules dièsel és més evident en els infants de fins a 4 anys, pel fet que el sistema immunològic i els pulmons dels nens es van formant en un entorn amb contaminació ambiental. En canvi, és més difícil de demostrar la relació entre l'exposició prenatal a les partícules dièsel i el desenvolupament de l'asma. I en els adults tampoc no n'hi ha cap evidència clara, «probablement a causa de l'heterogeneïtat dels estudis», comenta el doctor Muñoz, investigador principal del grup de recerca en Pneumologia del VHIR i metge adjunt al Servei de Pneumologia de Vall d'Hebron.

Els investigadors van comprovar que les partícules dièsel augmenten l'estrès oxidatiu dins del pulmó. «Si se n'inhalen petites quantitats els pulmons són capaços d'activar mecanismes defensius per evitar l'estrès oxidatiu, però en inhalar-ne grans quantitats aquests mecanismes defensius són insuficients i les partícules dièsel aconsegueixen trencar l'epiteli bronquial i provoquen processos inflamatoris, alteracions en el sistema immune i asma», afegeix la doctora María Jesús Cruz, del grup de recerca en Pneumologia del VHIR.