Els casos de meningitis han augmentat a l'Estat espanyol en els últims quatre anys i la temporada passada se'n van registrar 372, un 27% més que l'anterior. Tot i això, existeixen vacunes que protegeixen i fan front a gairebé tots els tipus de meningitis, una malaltia que, per tant, es pot evitar.

Afectació entre els infants

La meningitis és una malaltia greu que afecta especialment nens i nenes d'entre 1 i 5 anys i també adolescents. Està provocada per tres bacteris -meningococ, pneumococ i Haemophilus. Des de fa anys, el calendari vacunal infantil inclou la protecció enfront de les dues últimes i, en el cas del meningococ, existeixen diferents soques que circulen per a les quals també hi ha vacunes.

Conèixer la meningitis

Per ampliar el coneixement sobre aquesta infecció en la població i promoure la vacunació, l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha posat en marxa la campanya «Meningitis, tancant el cercle. Una pel·lícula que s'ha d'explicar» i una campanya a les xarxes socials per donar visibilitat amb fotos fent el gest de #CerrandoElCírculo, en la qual hi col·labora la presentadora Tania Llasera.

Segons els resultats d'una enquesta realitzada per la AEP, el 90% dels professionals sanitaris creu que la població no sap com detectar els símptomes de la meningitis i un 70% considera que els seus pacients no estan prou protegits contra aquesta la malaltia.

En aquest sentit, els pediatres tornen a insistir en la necessitat d'incorporar al calendari vacunal la protecció enfront del meningococ B -responsable del 41% de tots els casos de meningitis l'any passat- i que els pares han de finançar si volen administrar-la als seus fills. De fet, entre el 60 i el 70% dels infants d'aquestes edats són vacunats de manera privada pels seus pares.

Recentment, el Ministeri de Sanitat ha acordat incloure en el calendari la vacuna tetravalent, que protegeix enfront dels tipus A, C, W i I, per administrar a adolescents als 12 anys.

El coordinador del Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), David Moreno, creu que aquesta immunització no és suficient i aposta per vacunar també els nadons als 12 mesos d'edat i argumenta que els casos de meningitis causats pel tipus W i I són els que més augmenten i junts sumen el 85% dels casos.

Ha admès, no obstant això, que la temporada passada només es van registrar sis casos causats pel meningococ W en menors de 5 anys, però ha insistit que la tendència és a augmentar.

Símptomes d'una malaltia greu

Existeixen tractaments per fer front a la malaltia, tot i que la rapidesa a l'hora d'actuar és fonamental per evitar les greus seqüeles que origina la meningitis. Fins i tot pot causar la mort. Des de la temporada 2013-2014, quan es van registrar 248 casos, la incidència de la malaltia ha augmentat un 50% a l'estat espanyol.

Els símptomes d'alerta són febre alta, mal de cap, vòmits i rigidesa de clatell. I si a més apareixen taques vermelloses que van augmentant en grandària i que no desapareixen en estirar la pell, cal anar urgentment a l'hospital.