La cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut inclourà per primera vegada un medicament per deixar de fumar, que podrà ser receptat després d'un nou protocol als centres d'assistència primària i del qual el ministeri de Sanitat calcula que es podran beneficiar, d'entrada, unes 70.000 persones. Així ho va avançar la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, que la setmana passada va estar a Nova York per assistir a les diferents cimeres sobre sanitat universal i clima que es van celebrar al voltant de la 74 sessió de l'Assemblea General de l'ONU.

Fins ara, a Espanya només alguna comunitat com Navarra havia subvencionat tractaments de deshabituació de tabaquisme, de manera que, amb aquesta decisió, el ministeri fa ara un pas endavant i afrontarà a escala estatal aquesta addicció, que provoca unes 50.000 morts anuals al país, amb la subvenció del principi actiu de la Vareniclina, la marca comercial de referència de la qual és Champix.

Carcedo va detallar que el seu ministeri portarà la Vareniclina a la propera comissió interministerial de preus, que se celebra avui, en l'últim pas perquè sigui possible el seu finançament com a medicament per a la deshabituació de tabac. «És qüestió de setmanes que entri a la cartera de serveis», va destacar Carcedo, que va recordar que els metges de l'atenció primària tindran un protocol de prescripció dels pacients en tractament i orientació mèdica per a la deshabituació del tabaquisme.

El Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, que aglutina una quarantena de societats científiques i mèdiques, porta dues dècades reclamant que el tractament de l'addicció a la nicotina ha de formar part de la cartera de serveis d'atenció primària, sabedors que un tractament adequat pot multiplicar fins per 10 les possibilitats de deixar de fumar amb èxit si es compara amb l'esforç personal aïllat del fumador sense suport professional.

Segons el parer dels professionals que combaten diàriament als ambulatoris aquest greu problema de salut pública, l'administració sanitària no ha de témer pel cost del finançament d'uns productes que són eficaços i només utilitzarà un 3% del total de fumadors cada any, la idoneïtat del qual es demostra amb experiències de finançament a Navarra o programes pilot a Catalunya.

Carcedo, que acaba d'impulsar una campanya de publicitat en contra del consum de tot tipus de productes del tabac, està preocupada també pels efectes del consum de cigarrets electrònics i vaporitzadors. «El que ens trobem amb aquests nous productes és que no només som davant un dany a mitjà i llarg termini, com amb el tabac tradicional», va advertir la ministra, sobretot davant les notícies que arriben des dels Estats Units, on les autoritats han declarat una «epidèmia» per les cigarretes electròniques, que estan provocant pneumònies severes i fins i tot morts entre la població jove. «S'està venent que són per deixar de fumar quan per deixar de fumar hi ha mètodes científicament demostrats i eficaços», va assenyalar.

«El que proposem a la ciutadania, per la qual cosa estem lluitant i és la nostra responsabilitat, és que volem que es respiri aire net, no aire amb altres contaminants diferents, nous contaminants sobre els quals hi ha molta incertesa i seriosos dubtes sobre la seva innocuïtat per a la salut», esgrimia.