31 de octubre de 2019
31.10.2019
NEUROLOGIA

L'alt nivell de soroll del trànsit augmenta en un 30% el risc de tenir un ictus més greu

Per contra, la proximitat a zones verdes té un efecte beneficiós i redueix un 25% la possibilitat d'un accident cerebrovascular

30.10.2019 | 23:40
Vehicles circulant pel centre de Barcelona

L'exposició a alts nivells de soroll procedent del trànsit incrementa en un 30% el risc de tenir un ictus isquèmic més greu. Així ho determina un estudi que ha analitzat dades de gairebé 3.000 pacients atesos a l'Hospital del Mar de Barcelona. Per contra, viure a prop de zones verdes fa caure la possibilitat de tenir un accident cerebrovascular més greu fins a un 25%. Des de l'Hospital del Mar s'explica que és la primera vegada que s'analitzen aquests factors en relació amb la gravetat de l'ictus. L'estudi el publica la revista Environmental Research.

Els investigadors han analitzat la influència dels nivells de soroll, la contaminació atmosfèrica i l'exposició a zones verdes en prop de 3.000 afectats per ictus entre els anys 2005 i 2014. Per fer-ho s'han utilitzat dades de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, així com models per analitzar els nivells de contaminants atmosfèrics, el mapa de soroll de Barcelona i imatges per satèl·lit per definir les zones amb vegetació. També s'ha tingut en compte el nivell socioeconòmic de les àrees de residència dels pacients.

«Hem vist que hi ha un gradient», ha explicat Rosa Maria Vivanco, investigadora del Grup de Recerca Neurovascular de l'Imim i primera signant del treball. «Com més espais verds, menys gravetat de l'ictus. I com més soroll, més gravetat», ha afegit.

Xavier Basagaña, investigador d'ISGlobal i un dels autors de l'estudi, ha considerat que l'exposició a espais verds pot tenir beneficis per a la salut a través de diferents mecanismes. «Per exemple, pot reduir l'estrès, fomentar la interacció social o augmentar els nivells d'activitat física».

L'estudi complementa investigacions anteriors que ja associaven el soroll ambiental a un risc més alt de tenir ictus en el sentit que determina que el lloc on es viu no només afecta el nivell de risc, sinó també «la severitat quan es produeix», en paraules de Gregory A. Wellenius, membre del Departament d'Epidemiologia de la Universitat de Brown i últim signant de l'estudi. Així, els resultats indiquen que els pacients que vivien en zones amb més soroll presentaven ictus més greus quan arribaven a l'hospital.

Els signants de l'estudi recorden que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana uns nivells de contaminació acústica procedents del trànsit d'un màxim de 53 decibels durant el dia i de 45 durant la nit. I afegeixen que la mitjana del nivell de soroll al qual han estat exposats els pacients i també la població de l'àrea de l'estudi «obliga a una reflexió», ja que està «considerablement per damunt» del que recomana l'OMS, segons apunta Carla Avellaneda, investigadora de l'Imim.

Tot i que en aquest estudi concret no s'ha pogut observar una associació amb la contaminació atmosfèrica, els mateixos investigadors ja van revelar en un altre treball que els alts nivells de contaminació atmosfèrica procedents dels motors dièsel incideixen en un agument del 20% del risc de patir un ictus aterotrombòtic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...