Viatjar no és només fer turisme, és un exercici d'aprenentatge per allunyar-se de la rutina, conèixer-se millor a un mateix i posar-se a prova. La gent gran també necessita viatjar per mantenir una vida activa, per sentir-se desperts, per seguir culturitzant-se i conèixer món, per conèixer gent nova i per trencar amb la monotonia. Ser gran no significa tenir l'obligació de deixar de viatjar, sinó que s'han de mantenir les passions.

Viatjar es converteix en una necessitat, i no només per donar sentit al temps lliure, sinó perquè té efectes positius en l'autoestima i millora l'estat anímic. I enforteix la memòria i el nivell d'atenció.

Actualment, les persones de la tercera edat són diferents de les d'altres dècades. No totes tenen els mateixos interessos, però en general han viatjat molt més i tenen un nivell cultural més alt, i n'hi ha que tenen coneixement d'idiomes.

Hi ha diferents programes que promouen viatges per a les persones de la tercera edat. Un de molt conegut és el de l'Imserso, que ofereix dos tipus de propostes: la de turisme i la de termalisme. La primera té l'objectiu de proporcionar a les persones grans estades a la costa i turisme d'interior, per contribuir a millorar la seva qualitat de vida, la salut i la prevenció de la dependència. La segona ofereix viatges a centres termals per al relaxament de les persones que hi participen, a més d'una visita mèdica.

També hi ha agències privades que organitzen viatges en grup per a la tercera edat. L'oferta és àmplia i variada, ja que viatjar no ha de ser una limitació sinó un avantatge per a tothom. Els clients principals solen ser les llars de jubilats, centres cívics o grups d'amics de més de 65 anys. Moltes persones aprofiten aquest moment, després de la jubilació, per atendre la curiositat de viatjar.

No només existeix l'opció de viatjar a zones conegudes o properes, molta gent de la tercera edat aposta cada cop més per fer viatges llargs a Àfrica, Àsia o Amèrica, i a vegades fins i tot en solitari. Una altra opció és fer un creuer, relaxar-se i conèixer món sense preocupar-se d'organitzar res.

Abans de marxar és recomanable fer una bona planificació del viatge, i amb una bona previsió el viatge sortirà com espereu. Es recomana arribar amb temps al lloc de sortida per evitar problemes. Les cues a vegades són interminables i el trànsit és imprevisible, així que val més no refiar-se.

Pel que fa al menjar, si la dieta equilibrada s'ha convertit en un costum, a la tercera edat es converteix en una cosa irrenunciable, per això s'ha de vigilar i tenir moderació a l'hora de gaudir de noves gastronomies.

Respecte a les cures sanitàries, és important portar sempre la targeta per si sorgeix qualsevol imprevist i portar els medicaments que es necessiten, en cas de seguir un tractament, per cobrir la totalitat del viatge.

Per molt que la forma física sigui més baixa, el desig de viatjar no envelleix i el temps lliure agafa un sentit especial i es converteix en una motivació.