Salut preveu que els retards en els cribratges de càncer de còlon i de mama derivats de la suspensió dels programes durant la primera onada de la covid-19 s'hagin reduït a un màxim de tres mesos a final de l'any que ve. Així ho indica el coordinador de l'Oficina de cribratge de càncer, Josep Alfons Espinàs. Des que el 15 de setembre es van reprendre els programes de detecció precoç de forma generalitzada, s'estan enviant les invitacions que es van aturar el març i s'estan realitzant les proves que no es van poder fer. L'objectiu és recuperar l'activitat i reduir-ne els retards, i no acumular-n'hi més en eventuals noves onades. En la segona, s'han mantingut els programes amb algunes afectacions puntuals.

Espinàs reconeix que posar a zero els retards en els programes de detecció precoç serà «difícil», sobretot tenint en compte eventuals noves onades, però l'objectiu és reduir-los al màxim. «Si tenim dos o tres mesos de retard a final de l'any que ve, podrem estar contents», assenyala. Els cribratges de càncer de mama i de còlon són dues estratègies molt importants per detectar de forma precoç aquestes malalties.

Si es diagnostiquen en estadis inicials solen tenir un millor pronòstic i més possibilitats de curació. En el cas del càncer de còlon, el programa no només detecta la malaltia de forma precoç, sinó que també pot prevenir-la: l'anàlisi de sang oculta en femta detecta pòlips (adenomes), lesions premalignes que es poden treure abans que evolucionin en un càncer. Per això, els experts preveuen que, en els propers anys, la incidència del càncer més freqüent a Catalunya es redueixi.

Cada mes s'envien a Catalunya més de 38.000 invitacions a persones majors de 50 anys per a la prova de sang oculta en femta i, si té un resultat positiu, s'ha de fer una colonoscòpia. Es fan unes 1.800 colonoscòpies mensuals derivades del programa de detecció precoç. Que el test doni positiu no és sinònim de càncer, ja que en la majoria de casos es detecta sang per motius que no tenen a veure amb la malaltia.

En el programa de detecció precoç del càncer de mama, s'envien unes 400.000 invitacions anuals a dones d'entre 50 i 69 anys i cada mes es fan unes 28.000 mamografies.

La periodicitat d'aquests cribratges és de dos anys. Després que en la primera onada s'inter-rompés aquesta cerca sistemàtica d'indicis de càncer en grups concrets de la població, els retards significaran, a la pràctica, que les rondes seran aquesta vegada alguns mesos més llargues. Espinàs explica que intentaran reduir aquests retards al mínim possible, tot i que assumeixen que seran de dos o tres mesos a final del 2021.

En la segona onada del coronavirus, s'han pogut mantenir els programes, però amb algunes afectacions. En el cas del càncer de còlon, s'han hagut de reduir el nombre d'invitacions en alguns llocs o suspendre de forma puntual algunes colonoscòpies, per exemple per convertir la sala on es fan en UCI. La prova de detecció de sang oculta en femta és molt senzilla i només s'ha de recollir el tub a la farmàcia i retornar-lo amb la mostra perquè l'analitzin, però quan el resultat és positiu s'ha de programar una colonoscòpia.

En el cas de la detecció precoç del càncer de mama, el volum de mamografies es troba en aquests moments per sota del que hauria de ser si es vol recuperar activitat. La mamografia sí que necessita la presència física de la persona al centre sanitari i això dificulta poder recuperar activitat. «Les mesures de prevenció per a la covid han provocat que hagi de baixar el ritme de mamografies. No es poden acumular persones a les sales d'espera i, entre prova i prova, s'han de desinfectar els equips. Per fer la mateixa activitat es necessita més temps», constata.

Espinàs apunta que intentaran augmentar el nombre de mamografies en els propers mesos i, de fet, les Unitats de diagnòstic per la imatge ja han estat treballant per ampliar el temps d'agenda, com programant-ne els dissabtes.

Possible impacte

L'impacte que tindrà, o pot estar tenint, la interrupció dels cribratges a la primavera no es pot ni predir ara com ara de forma clara. Segons el doctor Espinàs, «s'haurà de vigilar en els propers mesos si les malalties que es diagnostiquen tenen un pitjor pronòstic».