28 de febrer de 2021
28.02.2021
Regió7
CARDIOLOGIA

La intel·ligència artificial ajuda a predir les recaigudes d'un infart

La recerca, que ha analitzat dades de gairebé 20.000 afectats per una insuficència cardíaca, permetrà afinar la teràpia de recuperació dels pacients

28.02.2021 | 00:01
Unitat de Cures Intensives Cardiològiques de l'Hospital de Bellvitge

Un estudi amb participació de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'IDIBELL (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge) ha constatat que la intel·ligència artificial pot ajudar a predir les recaigudes de pacients recuperats d'un infart o d'una angina de pit. La recerca, publicada a ´The Lancet', ha analitzat les dades de prop de 20.000 pacients afectats per una insuficiència cardíaca. Sovint, aquestes persones reben teràpia antiplaquetària dual, la qual redueix el risc de complicacions coronàries però augmenta la probabilitat d'hemorràgia. Ara, amb l'ús de la intel·ligència artificial, els investigadors confien que aconseguiran afinar millor quin és el tractament més adequat per a cada pacient per tal de minimitzar els riscos.

La recerca suposa un pas endavant en els mètodes estadístics utilitzats fins ara a l'hora de definir els tractaments, segons destaquen els investigadors. Els autors de l'estudi van crear i testar inicialment quatre nous models d'anàlisi dels riscos que processen les dades amb sistemes d'aprenentatge automàtic. A aquests models van introduir 25 variables clíniques, terapèutiques, angiogràfiques i procedimentals de 19.826 pacients ingressats entre el 2003 i el 2016 a diversos centres d'arreu del món, juntament amb les dades de l'evolució posterior.

Per confirmar el rendiment dels nous models, el més efectiu d'ells –PRAISE- va ser aplicat després a un altre conjunt de 3.444 pacients i es va comparar amb les eines de detecció de riscos utilitzades fins ara. Els investigadors celebren que els resultats finals han constatat que la nova eina basada en la intel·ligència artificial prediu molt millor la mortalitat, el risc d'hemorràgia i el risc de patir un nou infart.

Un dels autors de l'estudi, el Dr. Albert Ariza, destaca que «l'avantatge dels mètodes d'aprenentatge automàtic és que apliquen algoritmes a conjunts extensos i variats de dades, captant relacions que altres sistemes més simples no poden captar». Ariza, que és coordinador de la Unitat de Cures Intensives Cardiològiques del Servei de Cardiologia de Bellvitge i investigador de l'IDIBELL, desitja que aquestes eines «aviat estiguin a l'abast de tots els cardiòlegs per ajudar en la presa de decisions».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...