Amb l'arribada de l'estiu els dies s'allarguen i les temperatures augmenten considerablement, dificultant el son de moltes persones. La calor, que en moltes regions del nostre país no cessa durant la nit, perjudica el descans i pot afectar al nostre rendiment durant el dia.

Però la calor només és un dels molts factors que afecten el son. En general, l'estrès, els fets traumàtics o els mals hàbits, entre altres, poden generar problemes d'insomni, i dificultar que la persona pugui agafar el son o que es desperti abans del que voldria. Tot això pot influir en l'estat d'ànim, minar l'energia i afectar la salut, al rendiment laboral i a la qualitat de vida de l'individu en general.

Per combatre aquest problema que afecta milers de persones és recomanable realitzar algunes accions abans de ficar-se al llit i evitar-ne algunes d'altres que dificultin el son. I cal recordar que si la situació no millora i es prolonga en el temps és aconsellable acudir al metge.

Accions a evitar abans d'anar a dormir

1. No realitzar exercici físic tres hores abans de ficar-se al llit, ja que estimula els músculs i accelera el ritme cardíac.

2. No s'ha de sopar durant les dues hores prèvies abans d'anar-se'n al llit perquè l'organisme pugui finalitzar la digestió abans de dormir.

3. S'ha d'evitar els sopars pesats per facilitar la digestió i no beure begudes amb cafeïna durant la tarda. També és aconsellable prescindir de les begudes alcohòliques.

4. Fugir del desordre dels horaris. Per agafar el son de manera més senzilla és important acostumar al cos a un mateix horari, per la qual cosa és positiu ficar-se al llit sempre en un moment del dia similar. L'ideal és ficar-se al llit entre les 22 i les 23 hores.

5. Abans d'anar a dormir no s'han d'utilitzar aparells electrònics com ara els telèfons mòbils, els portàtils, les tauletes, etc.

6. Intentar evitar les temperatures massa altes i baixes. És essencial crear un entorn confortable al dormir. La temperatura ideal ronda els 18 – 20 graus.

7. És recomanable, si pot ser, dormir sobre materials naturals evitant així els sintètics i derivats del petroli per una millor transpiració del nostre cos.

8. Impedir l'entrada de llum. S'ha de dormir amb la màxima foscor possible perquè la segregació de melatonina sigui completa. Si ens despertem a mitjanit no cal encendre llums, ja que ens despertarà més.

9. Evitar quedar-se al llit si no s'aconsegueix agafar el son. Es pot anar a una altra estança de la casa per impedir que el llit es converteixi en un lloc que generi estrès.

10. Si es té el rellotge a prop, és aconsellable canviar-lo de lloc o de posició per no mirar-lo constantment.