El Departament de Salut inclourà el 061 al Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 integrant-lo a la xarxa de salut mental per oferir una resposta «més ràpida» i «personalitzada» a les persones en risc. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquesta integració es farà a partir del 2022 i que suposarà «un pas més» en l’atenció que ofereix aquest telèfon. De fet, durant l’any 2020, el 061 va atendre 5.900 trucades relacionades amb el suïcidi. «Actualment, aquestes trucades s’articulen a través d’equips de consulta del SEM que tenen una casuística molt variada i ara el que volem es reforçar el servei», ha detallat el conseller.

El pla, que compta amb un pressupost de 15 milions d’euros, també preveu formació, promoure l’atenció i la prevenció, i accions per reduir «l’estigma». L’objectiu: reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritari l’any 2030.

A Catalunya, l’any 2019 van morir 441 persones per suïcidi. Una dada que dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. D’aquestes, el 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir les seves conseqüències. El suïcidi presenta també un grau social clar: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones.

A més, es calcula que per cada persona que se suïcida, 20 més ho intenten. De fet, el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya.