Els embotits són presents en la gran majoria de cases del país. Formen part de la tradició culinària i són ben diferents. Frescos o curats, generalment el seu contingut alt en sal i greixos fan que siguin aliments de consum ocasional, segons els nutricionistes. Establint una petita guia, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat una llista que estableix els més "saludables" i que pot ajudar a l'hora de triar el més adequat per incloure de tant en tant en àpats. Segons l'OCU, els menys perjudicials per a la salut són el pernil cuit, el pit de gall dindi i el pit de pollastre.

El pernil curat, cuit, el gall dindi, el xoriço i les salsitxes són els embotits més consumits al nostre país, segons conclou l'estudi. Concretament, se'n consumeixen 400.000 tones a l’any. Tanmateix, apunten que la majoria d'aquests aliments contenen un excés de greixsal i, fins i tot, additius. Per aquest motiu, l'organisme explica que el més habitual és que els embotits siguin puntuats amb baixes qualificacions, a excepció d’alguns productes.

En aquest sentit, l'OCU afegeix, el xoriço és un dels productes «amb més contingut en greix», cosa que s’ha de consumir de manera «ocasional», mentre que els curats «tenen un elevat contingut en sal»

Sal i greixos

Així, els menys perjudicials i les "millors opcions dins del món dels embotits" són el pernil cuit o el pit de gall dindi i el pit de pollastre. Aquest argument es basa en el contingut de l'aliment, ja que segons l'OCU, contenen menys greix. Tot i això, avisen que tenen una quantitat de sal "alta".

Tanmateix, al mercat hi ha opcions baixes en aquest mineral i l'OCU recomana que, a l'hora de comprar, es triï aquesta varietat. Per aquest motiu, destaca la importància de llegir l'etiquetatge i comprovar la denominació del producte. «La categoria comercial ‘Extra’ és la de més qualitat, si no posa res és el que abans es denominava ‘primera’», apunta.