Amb la inauguració de la sala d'exposicions temporals, dissabte passat, el complex del monestir de Sant Llorenç de Morunys "ha fet el primer pas de cara a l'objectiu de transformar-se en un museu que serveixi tota la vall", segons va afirmar Josep Amills, membre de l'Associació Cultural Patronat Vall de Lord, entitat que també participarà en la gestió del futur museu de la vall de Lord.

La sala d'exposicions itinerants és a la part més antiga del monestir, les primeres notícies del qual es remunten al segle X, i "té unes dimensions considerables tenint en compte l'estructura de l'edifici, per això els monjos que l'habitaven l'havien fet servir de menjador", explica Joan Canal, responsable de la rehabilitació. Les obres d'adequació de la sala han consistit "a arranjar les parets i el terra", ja que l'espai es trobava en "un estat total d'abandó", diu Canal. Amb tot, sempre que ha estat possible "s'han conservat les restes trobades i s'han fet visibles", com és el cas d'una part de l'antiga muralla del monestir o d'un arc gòtic.

La primera exposició que acull la sala mostra els dibuixos i textos de la recentment creada auca de Sant Llorenç de Morunys, amb lletra de Joan Vilamala i dibuixos d'Alfons Font. La sala també mostrava una part de l'obra de Vilamala del món de les auques, que va definir com "un joc hàbil i destre que amb els mots pretén jugar". L'auca "vol sintetitzar la història de Sant Llorenç i divulgar-ne el patrimoni cultural, en un to desenfadat però ben documentat alhora", explica el lletrista.

Per la seva banda, Font, que resideix a la vila, també s'ha amarat de la història del poble de la vall de Lord per crear els seus elaborats dibuixos, i ha volgut reflectir amb la major fidelitat "els paisatges de la vila des de diversos llocs d'observació". Aquesta exposició s'allargarà tot el juliol, ja que el mes d'agost vinent la sala serà l'escenari d'una mostra que farà visible "el patrimoni paisatgístic, històric i artístic de la vall", segons es va explicar des del patronat.