Més de 1.000 de persones es van manifestar aquest dijous a la tarda a Solsona per protestar contra el tancament de Tradema. Sota el lema 'Defensem Tradema. Defensem el territori', la manifestació va transcórrer sense cap incident per tot el centre històric de la ciutat. El president del comitè d'empresa, Jordi Casas, es va mostrar satisfet del suport rebut per part dels solsonins i va subratllar que la Generalitat no pot fer cas omís a les peticions que es fan des del territori. De fet, es tracta d'una mobilització sense cap precedent a la comarca. El tancament de Tradema és un cop dur per al Solsonès. Amb 142 treballadors, es tracta de l'empresa més gran de la comarca.

El president del comitè d'empresa, Jordi Casas, va llegir el text en què es demanava a la direcció de Tradema que "reconsideri la decisió de tancar la fàbrica, tenint en compte els beneficis que ha generat fins ara la planta de Solsona". En aquest sentit, es va mostrar convençut de la viabilitat econòmica de la fàbrica a la capital del Solsonès. "Hem lluitat fins al darrer alè per tal de convèncer la direcció de la viabilitat de la nostra planta i mantenir-hi l'activitat. No obstant això, tots esforços han estat en va", va lamentar.

El tancament de la fàbrica de taulers conglomerats deixa sense ocupació 142 treballadors de forma directa i més de 160 de manera indirecta. Això comportarà un augment de les xifres de l'atur a Solsona i rodalies que es calcula que serà superior al 25% -actualment la desocupació és del 17%-. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va manifestat la incidència que té el tancament de la fàbrica a tota la comarca i la repercussió negativa que tindrà per al sector forestal.

Així, el manifest també subratlla "la importància estratègica d'aquesta fàbrica depassa àmpliament l'abast que afecta la plantilla de treballadors de la planta". "El seu tancament no és un afer local o comarcal, sinó d'àmbit territorial i nacional. Al nostre país la massa forestal incrementa any rere any, i la pèrdua d'una indústria que fins ara ha consumit el subproducte de la fusta posarà en perill la viabilitat d'altres activitats del sector".

Suport de totes les institucions públiques

La manifestació d'aquest dijous va ser una de les decisions consensuades fa una setmana, dijous de la setmana passada, en una reunió amb representants del teixit associatiu organitzada pel consistori a fi de sumar veus i esforços de la societat civil solsonina en accions conjuntes per defensar el manteniment de la planta, i on van participar mig centenar de persones.

L'adéu al principal motor econòmic de la comarca fa que Solsona sigui el punt d'agenda de la majoria de partits polítics. Són molts els que aquests dies s'han anat reunint amb el comitè d'empresa de Tradema, i el ple de l'Ajuntament de Solsona d'aquest vespre té previst aprovar tres mocions presentades conjuntament pels tres grups municipals de la corporació (ERC, CiU i PSC) en suport als treballadors de la fàbrica.

Una nova reunió per negociar l'ERO de tancament

Per aquest divendres hi ha prevista una nova reunió entre el grup Sonae, el comitè d'empresa i el departament de Treball per acordar les condicions de l'ERO de tancament. El president del comitè d'empresa, Jordi Casas, ha explicat que la intenció és enfocar la trobada en tres eixos: els trasllats, les jubilacions i les indemnitzacions.