Que edificis i equipaments públics municipals s'escalfin amb biomassa forestal per tal de re-duir-ne el consum i contribuir a dinamitzar l'ús sostenible dels boscos. És l'objectiu que persegueix el pla impulsat pel departament d'Agricultura.

La fase pilot d'aquest projecte es desenvoluparà a les comarques gironines. Aquesta setmana han signat el conveni que ho estableix el departament d'Agricultura, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Diputació de Girona.

Aquest conveni té com a finalitat promoure la instal·lació de calderes d'ús tèrmic i petites xarxes de calor per a edificis i equipaments públics municipals amb l'objectiu de dinamitzar l'ús sostenible dels boscos a Catalunya i reduir significativament les quotes de consum per a usos tèrmics que tenen actualment els equipaments municipals, contribuint a assolir els objectius de l'Estratègia per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola i del Pla de l'Energia i el Canvi Climàtic de Catalunya (PECAC) 2012-2020.

La fase prèvia d'aquesta fase pilot va acompanyada d'un programa d'inversió que entrarà en funcionament el 2015 i pretén impulsar la gestió forestal sostenible local a través del finançament de la compra i instal·lació de calderes de biomassa llenyosa forestal, i/o xarxes de calor, en forma d'estella, en equipaments de titularitat i/o gestió municipal de Catalunya, així com l'assistència tècnica necessària per portar a terme aquestes inversions.

El pressupost d'aquest conveni és de 825.000 euros. Del total de recursos disponibles per a la fase pilot del pla, 475.000 euros es destinaran a les comarques gironines i 350.000 a la resta de comarques de Catalunya.

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el director general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio, han signat aquesta setmana el conveni per al desenvolupament del projecte.