31 de agost de 2014
31.08.2014

El contraban que donava de menjar al segle XX

L´activitat va esdevenir una via per sobreviure a la vall de Lord quan la pobresa imperava en aquest punt

31.08.2014 | 08:22

El contraban va ajudar a la subsistència econòmica de la vall de Lord durant bona part del segle XX. La pobresa imperava en aquest punt del Solsonès. L´activitat agrícola que desenvolupaven històricament els habitants de la zona ja no era suficient. Durant bona part d´aquesta època els nuclis de la vall van perdre població. La Ruta del Contraban, que recorre els itineraris que utilitzaven els qui comercialitzaven mercaderies il·legalment, ha arribat a la vintena edició.

No es tracta d´una simple excursió de dos dies. La intenció és recordar que la venda il·lícita de productes adquirits a Andorra va ser clau perquè l´economia de la vall de Lord no decaigués encara més. Ahir es va posar punt final a una edició més de la ruta, la que fa vint. La iniciativa va demostrar un any més que gaudeix de la implicació de veïns de la Coma –que són els qui organitzen la caminada amb la col·laboració de l´Ajuntament del municipi. Aquest any hi han participat 35 persones, el doble que les que hi anaven els primers anys de la ruta. «L´excursió s´ha erigit com una de les principals activitats que s´organitzen a la Coma», explica Quim Griell, membre de l´organització.

El recorregut va més enllà de mostrar els entorns paisatgísics i és un viatge pel temps. Els participants van comprar, com cada any, productes a Andorra de forma simbòlica. Per recordar l´activitat del contraban. Tot i que a la frontera andorrana encara es passa productes il·legalment, l´excursió vol mostrar el que s´exercia en una altra època, on la realitat era diferent de l´actual i aquesta activitat es portava a terme perquè hi havia poques possibilitats de desenvolupar-ne d´altres.

Una activitat tabú

«Pràcticament totes les famílies de la Coma, i d´altres municipis de la vall de Lord, tenien algun membre que exercia de contrabandista», relata Griell. Les històries que narra tenen lloc entre els anys 30 i final de la dècada dels 60 del segle passat. Tot i que han passat dècades, Griell assegura que moltes persones opten per no parlar-ne. «La majoria de persones no volen reconèixer públicament que exercien de contrabandistes».

El camp de la vall es caracteritzava, sobretot, pel cultiu de patates i cereals. Però els productes agrícoles no podien competir llavors contra els que ja començaven a provenir de França o Alemanya, on hi havia grans extensions d´aquests cultius i la mecanització es va introduir en l´agricultura. El resultat va ser que els cultius forans eren més barats que els produïts a la vall de Lord, on es treballava el camp de forma tradicional: amb la força dels pagesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook