La sal, que va ser una font de riquesa de la petita localitat de Cambrils (Odèn) fins a als anys 60 del segle passat, torna a ser un factor clau per reactivar l´economia i impulsar el turisme en aquesta zona del nord del Solsonès. Convertir-se en un revulsiu econòmic és el principal objectiu del complex del salí de Cambrils que, a partir d´avui, obre cada dia convertit en un atractiu turístic i terapèutic. Cinquanta anys després del seu tancament, l´antiga explotació salina ha tornat a l´activitat amb dos grans atractius: una ruta per conèixer de primera mà el procés d´obtenció artesanal de la sal i uns banys terapèutics amb aigua salada, en plena natura.

La de Cambrils és una de les tres explotacions salines d´interior que hi ha a Catalunya, juntament amb la de Gerri de la Sal i Vilanova de la Sal, però és l´única que s´ha recuperat amb finalitats turístiques i terapèutiques. Segons explica l´exalcalde d´Odèn i un dels principals promotors del projecte, Andreu Alet, s´hi va veure un potencial per generar activitat econòmica que s´ha volgut explotar en un municipi «on no és fàcil guanyar-se la vida», motiu pel qual s´ha anat «despoblant». En aquest sentit, el complex ha de permetre generar llocs de treball i establir gent a la localitat. A banda de la creació d´activitat econòmica, el projecte ha suposat una important restauració del patrimoni arquitectònic i cultural d´aquesta zona que, segons Alet, «estava enrunat». El projecte ha recuperat cinc molins que eren utilitzats per a diferents usos, canalitzacions d´aigua i les eres d´evaporació de la sal, que han donat lloc al complex turístic de molins i salines.

Ruta de la sal i banys

El nou espai ofereix la possibilitat de fer una visita guiada per conèixer el procés d´obtenció de la sal a partir de les fonts de la zona. El visitant podrà fer un recorregut des des de la part alta del complex, on hi ha els molins que acullen una zona museïtzada, i resseguir les canalitzacions de fusta que recullen l´aigua i la transporten fins a les eres perquè el sol l´evapori i es pugui extreure el mineral.

Però el procés per obtenir la sal no és l'únic atractiu que ofereix el salí de Cambrils. L´equipament disposa d´una piscina d´aigua salada que té qualitats terapèutiques, desintoxicants i remineralitzants i que permet fer un bany en plena natura amb una vista privilegiada del Pirineu. Segons els responsables del complex, aquestes aigües són beneficioses per als dolors articulars, les afeccions de pell i la circulació sanguínia. L´alta concentració salina de l´aigua de Cambrils, que arriba als 300 grams de sal per cada litre d´aigua, s´assembla a la concentració existent al mar Mort de Jordània, que és el llac més salí de tot el món, amb uns 350 grams de sal per litre d´aigua. La zona de banys terapèutics inclou una piscina d´aigua salada calenta, un solàrium i una àrea de serveis amb vestidors, un bar i una botiga que, un cop oberta, segons la responsable de la gestió del complex, Alba Rodríguez, «vol explotar elements relacionats amb la sal natural que s´extreu del salí».

Un atractiu més a la zona

El potencial turístic que té l´atractiu paisatge de la zona nord del Solsonès ha propiciat, en els darrers temps, el sorgiment d´activitats relacionades amb l´oci i el turisme. És el cas del Zoo del Pirineu, també a Odèn, a pocs quilòmetres de Cambrils, que el proper dissabte celebrarà el seu primer aniversari. Es tracta d´un centre d´exhibició de fauna on s´ofereixen espectacles de vols lliures d´aus rapinyaires, que aquest primer any ha rebut 5.000 visitants. A la natura, la fauna, la flora i la geologia característiques d´aquesta zona, s´hi suma ara un nou atractiu: un complex que fa de la sal una eina d'interpretació històrica i terapèutica. Durant l´estiu, el salí de Cambrils obrirà cada dia de les 10 del matí a les 7 de la tarda.