El conseller de Salut, Toni Comín, un dels protagonistes de la jornada central de la Festa Major de Solsona, ha afirmat que la celebració "és una demostració de vitalitat tan fabulosa que és un goig poder-la viure" i ha apel·lat als "valors de valentia i fermesa" dels seus elements tradicionals, com els gegants i el bestiari, "perquè ens inspirin per encetar el curs, i no només el polític", sinó en tots els àmbits. "És molt important que ballem el camí que haurem de fer amb els valors que representen els gegants de la Festa Major", ha expressat.

En la diada de la Mare de Déu del Claustre, tot i que es temia per les previsions de pluja, el temps ha permès desplegar els actes tradicionals sense moure un mil·límetre el protocol. Avui a la plaça també hi han assistit el bisbe, Xavier Novell; diversos alcaldes de la comarca; la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre; el rector, Mn. Lluís Tollar, així com la representant de la Vint-i-quatrena, Eulàlia Rius, i els priors dels quatre castells.

Precisament Alternativa per Solsona-CUP manté obert el debat sobre la participació del bisbe i altres representants eclesiàstics a la comitiva d´autoritats. En aquest sentit, l´alcalde, David Rodríguez, reitera que és un assumpte que no es vol qüestionar durant el seu mandat i assegura que continuarà convidant-los a la festa en honor a la patrona, en tant que "simbolitza la suma de voluntats del poble i l´Església per fer possible la celebració". "A mi no m´incomoden els representants religiosos, perquè, a més, és evident l´origen de la festa. Igualment, tothom té clara la separació de poders", sentencia.

Avui a la plaça el batlle també ha tingut un reconeixement per a la solsonina Anna Segués, pubilla de les comarques lleidatanes i quarta dama de Catalunya, en tant que el mes vinent tindrà lloc el relleu de bandes en el certamen d´elecció de la pubilla i l´hereu de Catalunya. "Ens consta que l´Anna ha sabut assumir la representativitat inherent a aquesta figura, una eina més d´arrelament a la terra i reivindicació nacional del nostre patrimoni cultural i les tradicions", ha destacat Rodríguez. "En la cruïlla històrica de construcció del nou país en què ens trobem, és fonamental comptar amb joves que es mouen per fermes conviccions catalanistes", ha afegit. En representació de la ciutat, l´alcalde li ha lliurat a pubilla sortint un bust de la geganta jove. Segués continuarà vinculada a aquesta tradició a través de l´Associació del Pubillatge Solsoní.

Si bé el temps ha estat indolent durant tot el matí i fins ben entrada la tarda, a causa dels pronòstics meteorològics la regidora de Cultura ha optat per traslladar el Concurs de Músics al Carrer, d´aquesta tarda, i el ball de l´Orquestra Meravella, de la nit, sota cobert, el primer a les instal·lacions de l´antic Club Sant Jordi i el segon a la Sala Polivalent. El xou familiar a càrrec de l´il·lusionista Pere Rafart i les sardanes del vespre mantenen les ubicacions programades.

La programació de la Festa Major continuarà fins diumenge, Onze de Setembre. Entre altres cites, demà dissabte hi ha l´Aplec Independentista del Castellvell, organitzat pel Casal Popular La Fura, i l´acte institucional de la Diada, amb un parlament a càrrec del periodista i escriptor Vicenç Villatoro, organitzat per l´Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium Cultural del Solsonès i l´ANC.