02 de març de 2017
02.03.2017
40 Años
40 Años

Solsona penja la bata i diu adéu al Carnaval amb la tradicional despenjada del ruc

Centenars de solsonins canten tot fent baixar l'animal de cartró-pedra de la Torre de les Hores

02.03.2017 | 09:41
Un moment de la despenjada del ruc, l´acte que marca el final de la festa.

Després de cinc dies penjat pel coll, els solsonins va despenjar aquest Dimecres de Cendra el ruc de cartró-pedra de la Torre de les Hores al ritme de la cançó 'A Solsona, bona gent'. L'acte, un dels més emblemàtics de la festa juntament amb l'arribada del Rei Carnestoltes i la penjada del ruc, marca la fi del Carnaval a la capital del Solsonès.

La tradició prové d'una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar, però com que l'escala era molt estreta, van decidir pujar l'animal penjat del coll. Fent ús del sentit de l'humor, els solsonins han convertit aquest acte en un dels més populars. La presidenta de la comissió de festes, Maria Àngels Guilanyà, ha fet una valoració molt positiva del Carnestoltes d'enguany i ha destacat l'alta participació a la majoria d'actes.

La despenjada del ruc d'aquest dimecres ha posat punt final a nou dies de festa a la ciutat de Solsona, ja que els actes van iniciar-se el dissabte 18 de febrer. A les 11 del matí es va instal·lar l'ermita ardent a la Plaça de l'Ajuntament i es va fer la crida pel nucli antic. A les vuit del vespre, la comitiva fúnebre va avançar lentament i en estat de dol pels carrers del nucli antic de Solsona. El seguici va continuar, entre plors, fins a l'escola Arrels, on va tenir lloc la crema i el castell de focs.

Després, centenars de persones es van concentrar a la plaça del Ruc per fer la despenjada de l'animal elaborat amb cartró pedra. Com ja és tradició, la multitud de persones que es van concentrar a l'acte ha entonat la cançó 'A Solsona, bona gent'. Amb el ruc i els anomenats 'gegants bojos', una paròdia dels gegants de la Festa Major, amb faccions molt marcades i aspecte grotesc, la festa va seguir a la Plaça Major de Solsona per esgotar els últims moments del Carnaval.

La presidenta de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Maria Àngels Guilanyà, ha fet una valoració molt positiva de la festa d'enguany i ha ressaltat que tots els actes han estat molt concorreguts, sobretot l'arribada del Rei Carnestoltes i les activitats de nit. Guilanyà també ha fet un balanç positiu dels dos actes nou que han introduït al programa d'enguany, la Nit d'Assaig i el bingo, i ha avançat que "segurament es repetiran l'any que ve". Tot i que la majoria de gent que participa a la despenjada del ruc és local, la presidenta de la comissió de festes ha apuntat que cada cop més ciutadans de comarques veïnes assisteixen als actes del Carnaval solsoní.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema