La Caseta del Pantà, de l'empresa de guies de muntanya Tirant Milles, ha llogat caiacs i taules de paddle surf a més d'un centenar de persones per dia durant aquest primer cap de setmana d'agost. Les temperatures del Solsonès, que han estat entre els 20ºC i els 36ºC (temperatura màxima de dissabte), hi han ajudat.

Marcel Espinal i Mariona Martín són els dos socis que van començar amb Tirant Milles i La Caseta del Pantà. «Els tràmits per obrir la Caseta els vam començar el 2009, i vam inaugurar-la el 2011. Primer, vam començar amb 6 caiacs i ara ja en tenim 50, a més de 10 taules de paddle surf», en paraules de Marcel Espinal. Tirant Milles ha passat de ser una empresa de treball autònom a una societat limitada (SL) amb sis treballadors en plantilla i nou durant l'època més forta de feina.

«Vam veure el potencial de desenvolupament turístic del pantà de Sant Ponç de seguida», continua Espinal, que afegeix que durant la temporada estiuenca pot arribar a rebre mil visites diàries. Tirant Milles també ha proposat en nombroses ocasions accions de responsabilitat social», oferint el servei de lloguer de caiacs amb descompte o gratuïtat a col·lectius en risc d'exclusió social. El mes de juny, per exemple, va acollir un grup de persones provinents de la residència de la Fundació Rosa Oriol que s'estaven uns dies a la casa de turisme rural Sant Grau de Navès, que també s'ha ofert pel que fa a accions solidàries.

Afluència

Comptant que Sant Ponç rep aproximadament un miler de visites cada dia durant els mesos més concorreguts de l'estiu, la normativa de regulació de l'espai «era una millora necessària», segons Espinal, content que s'hagin fet passos des dels ajuntaments de les poblacions que comparteixen l'embassament (Clariana, Navès i Olius). «És una proposta que segueix la línia europea de valor i protecció dels espais naturals, i que és necessari que es concreti amb un pla d'usos», continua Espinal. El consorci Leader de la Generalitat de Catalunya en redactarà el pla en els propers mesos.

«L'espai de Sant Ponç està aguantant un nombre tan alt de persones, que necessita un pla d'usos aviat. La normativa proposada pels ajuntaments és un pas important, però sense el pla d'usos faltaran les accions concretes», conclou el soci creador de Tirant Milles juntament amb Mariona Martín. Un dels principals canvis en els usos del pantà de Sant Ponç és el de passar a regular els cotxes que hi entren, amb pàrquings on la majoria de places s'hagin de reservar.