Veïns i alcaldes del Solsonès reclamen "millores urgents" al punt negre on va morir el veí d'Ardèvol

Es tracta d'un encreuament de la carretera C-451 amb poca visibilitat i on sovint hi ha molta boira

Alcaldes i veïns reclamen millores al punt negre de la C-451

Foto: Mireia Arso / Vídeo: Mar Martí (ACN)

Laura Serrat

Laura Serrat

"Tenim por, volem solucions urgents". Veïns i alcaldes del Solsonès - Llobera, Riner, Olius, Biosca, Pinós, Torà i la Molsosa - han fet una compareixença conjunta aquest dimarts al matí per reclamar "millores urgents" al punt negre que hi ha entre la cruïlla de la carretera C-451 amb la de l'Hostal del Boix (LV-3002), on divendres hi va haver un accident mortal que es va endur la vida d'un veí d'Ardèvol.

"És la crònica d'una mort anunciada", ha lamentat l'alcalde de Pinós, Xavier Vilalta, que explica que fa anys que es registren accidents en aquest punt. Es tracta d'un encreuament de quatre camins, situat al municipi de Llobera, que canalitza el trànsit procedent del sud del Solsonès, juntament amb el que discorre per la carretera entre Solsona i Biosca. És un punt amb molt poca visibilitat i on, sobretot a l'hivern, hi ha molta boira. En els últims cinc anys, s'hi han registrat set accidents greus, però els alcaldes asseguren que hi ha molts ensurts i topades que no s'acaben registrant.

Malgrat que en els darrers anys s'hi han fet tasques de manteniment i de millora del ferm, els alcaldes denuncien que el problema de la sinistralitat persisteix. Per aquest motiu, en la concentració a peu de carretera, han llegit un manifest per reclamar a la Generalitat "una solució definitiva" com ara la construcció d'una rotonda que "eviti que els cotxes hagin de travessar la carretera en tota la seva totalitat, tenint en compte que és una via on els vehicles corren molt", ha assenyalat Vilalta.

Els alcaldes estan convocats a una reunió el 9 de maig amb el secretari d'Infraestructures, Marc Sanglas per parlar sobre el punt negre. L'alcaldessa de Llobera, Eva Simon, ha explicat que demanaran que es tinguin en compte factors demogràfics, com "la població altament envellida del Solsonès", i la tipologia de trànsit que circula per la via, "amb molts camions i tractors i amb una empresa gran a prop, l'obrador de la Granja Godall, en la qual els seus treballadors accedeixen per aquesta intersecció".

"Vaig fer l'stop, però em va enganxar un cotxe"

En la compareixença també hi han assistit veïns com Candi Viladrich, de Llobera, que fa nou anys va patir un accident greu en aquest encreuament. "Vaig fer l'stop i vaig mirar a banda i banda abans d'incorporar-me a la cruïlla, però, tot i això, em va enganxar un cotxe", recorda. Després d'aquell accident que el va deixar vuit mesos en convalescència, ha tingut dos ensurts més en aquest punt. Un altre veí, Marcel Colell, de Pinós, explica que el seu cas va ser "pràcticament calcat". També va entrar a la intersecció fent l'stop, però se'l va endur un altre cotxe. "La solució ha de ser àgil, no podem esperar que es produeixin més casos com el de divendres", denuncia Viladrich.