Una trentena llarga de cavalls i ponis van des?lar, ahir al matí, pels carrers de Solsona en la tradicional festivitat de Sant Antoni Abat. Les cavalleries, en algunes ocasions amb carrosses, són els protagonistes indiscutibles de la festa, ja que a Solsona la presència de mascotes com gats i gossos per beneir-los és testimonial.

Arribats, la majoria, de la mateixa comarca del Solsonès, la diada de Sant Antoni Abat va tenir una presència d'animals semblant a les edicions anteriors, «però si ens ho mirem amb la perspectiva d'anys enrere, és cert que ha disminuït notablement la presència de cavalls», explica Miquel Fernández, vicepresident de Cofestas, l'entitat que organitza aquesta festa juntament amb els pendonistes; i que enguany eren Salvador Real, Sara Vila i Jordi Hernández.

El vicepresident de Cofestas explica que «la crisi econòmica» ha estat la responsable de les desercions de genets i cavalls; un fet que s'ha sumat a la motorització de transports i treballs de la segona meitat del segle XX i que ha comportat una lenta i imparable pèrdua de presència del sector equí. Tanmateix, Miquel Fernández va afegir que el sector «ha repuntat amb la concepció del cavall per a ?ns lúdics».

La diada va començar d'hora, a les 9 del matí, amb un esmorzar al bar Castell i la posterior missa a la catedral, que va o?ciar mossèn Enric Bartrina, amb el repartiment d'un pa beneït a cada assistent. Després es va iniciar la cavalcada a la plaça del Camp i, després de circumval·lar el nucli antic solsoní, es va introduir al poble pel portal Llobera en direcció al car-rer Castell, a la placeta de les Hores (més coneguda com la plaça del Ruc), on el rector de Solsona va presidir la tradicional benedicció, davant la imatge de sant Antoni Abat, i acompanyat de veïns del mateix carrer que entregaven pa beneït a cavalls i genets.

Més activitats

Prèviament, operaris municipals van repartir terra entre la plaça Major i la plaça de les Hores per evitar lliscades dels cavalls participants en el terra de llambordes. Com ja és habitual, els Tres Tombs es van fer a la plaça del Camp.Una gimcana equina amb una desena de proves al Camp del Serra va mostrar la compenetració entre cavalls i genets. Ja a la tarda, el grup de teatre El Traspunt va representar l'obra clàssica Els mercaders de Venècia.