L'alcalde de Solsona David Rodríguez ha anunciat aquest dimecres al matí que tornarà a presentar-se com a cap de llista per Esquerra Republicana de Catalunya per les properes eleccions municipals solsonines, després de no haver trobat substitut. Tanmateix, Rodríguez renunciarà a l'escó de diputat al Parlament de Catalunya, on és present des de l'any 2015 i on segurament el subsituirà Marta Vilalta. El batlle ha reunit els mitjans en un esmorzar de premsa per explicar les decisions preses en els darrers mesos.

L'any 2017 va anunciar que no es tornaria a presentar a les eleccions del 2019 i que també plegaria com a diputat al Parlament perquè necessitava reposar de l'activitat política, tot i així, el fet de no haver trobat cap persona que el substituís l'ha portat a continuar al capdavant de la llista del seu partit. "No hem aconseguit ningú que estigui disposat a encapçalar el projecte", ha explicat Rodríguez, que afegeix que els dies previs a la visita del passat 29 d'agost a Lledoners per parlar amb Oriol Junqueras també va ser un punt d'inflexió, ja que Junqueras li havia demanat reiteradament que tornés a ser cap de llista.

Segons l'actual batlle de Solsona, "ha estat una decisió difícil", ja que s'havia de desdir una posició ja anunciada, "però l'alternativa era massa incerta i no deixar-ho lligat no em feia sentir còmode". Rodríguez se sent amb forces per tornar a aspirar a l'alcaldia i dedicar-s'hi plenament "i gaudir fent d'alcalde".

Al gener del 2019 farà nou anys que David Rodríguez exerceix com a alcalde de Solsona, i va començar arran de la desaparició del seu predecessor i amic, Xavier Jounou i Bajo. En el primer ple com a batlle de la ciutat es va declarar "hereu d'una persona molt especial" i d'un estil de fer política "basat en l'honradesa, la humilitat, l'equitat i la proximitat". Rodríguez va revalidar el càrrec a les eleccions municipals del 2011 i del 2015 per majoria absoluta.

Pel que fa al Parlament, va entrar-hi com a número nou per la circumscripció de Lleida en la coalició de Junts pel Sí. Llavors, en les eleccions del 2017, va quedar a les portes de ser diputat per Esquerra després del resultat del 21-D, però la renúncia de Meritxell Serret, a Bèlgica, li va garantir un escó. Demà dijous 20 de setembre tindrà l'última reunió amb el seu grup parlamentari, i entrarà a registre la seva sol·licitud de cessió de l'acta de diputat.

A l'Ajuntament des del 2007

Nascut a Oliana i vinculat a Solsona des del 1981, quan s'hi va desplaçar per estudiar, David Rodríguez és tècnic superior en Administració de Sistemes Informàtics i ha treballat com a matricer. Va entrar a l'Ajuntament l'any 2007 com a regidor de Salut, Acció Social i Comunicació gràcies al pacte entre ERC, El Comú i PSC. Abans, entre els anys 2003 i 2010, Rodríguez havia estat secretari d'organització d'Esquerra al Solsonès i membre de la candidatura de la formació al Parlament l'any 2006. Pel que fa a la seva vinculació amb el teixit associatiu, és soci de les entitats Òmnium Cultural, el Centre d'Estudis Lacetans, el Sol del Solsonès, Amisol i el Centre Excursionista del Solsonès.