L'impuls als productes locals i al comerç de proximitat és la proposta amb més consens entre les 21 que han sorgit del procés participatiu començat a final de l'any 2016 a la comarca. Es tracta dels resultats provisionals d'una iniciativa promoguda pel Consell Comarcal del Solsonès en la qual 250 persones van participar en la presentació de les propostes i 230 persones han votat en els cinc mesos que fa que és oberta.

Diversos representants de l'ens comarcal iniciaran durant aquesta setmana una segona ronda de visites als municipis del Solsonès per tal de mostrar els resultats obtinguts. Concretament, visitaran Castellar de la Ribera el proper dimecres, i Pinós divendres.

El Consell ha explicat que durant els últims dos anys s'han recollit propostes d'actuacions comarcals en quinze assemblees a cada un dels municipis, s'han fet comissions temàtiques per desenvolupar-les i s'han acabat agrupant en vint-i-un programes, que des del mes de maig passat es poden prioritzar. El resultat no mesura majories, sinó graus de consens i acord.

La presidenta de l'ens, Sara Alarcón, ha manifestat la «il·lusió de poder presentar els resultats, així com el full de ruta a seguir a partir d'ara». A més, Alarcón ha destacat la innovació que representa el model participatiu i la importància que totes les persones de la comarca s'hi sentin plenament identificades i integrades.

És per això que durant les visites, a part de presentar els resultats provisionals, el Consell també pretén oferir l'opció d'inscriure's al registre de participació ciutadana i prioritzar els programes a totes aquelles persones que encara no ho hagin fet. Dins del registre, es pot participar a la xarxa de comissions, les enquestes i les consultes ciutadanes.

Salut i ocupació

Els dos següents programes amb més consens són els relatius a la salut, per tal de millorar els serveis del Centre Sanitari i l'assistència sanitària als municipis, i a l'impuls a l'ocupació decent. Les persones votants entre 51 i 60 anys donen més rellevància a l'àmbit sanitari, mentre que qui ha votat i té entre 21 i 30 anys ha prioritzat l'ocupació decent davant de totes les altres propostes.

La franja d'edat entre 41 i 50 anys és la que ha emès més vots fins ara, ja que hi han participat 57 persones. Segons les seves opinions i per ordre de priorització, han escollit primer el producte local, seguit per la salut, i amb els cicles formatius de grau mitjà i grau superior com a tercera opció.

A més a més, la plataforma web on hi ha el registre de participació informa d'una nova votació per tal d'escollir el Premi Solsonès de l'any entre tres personalitats.