L'ordre que el TSJC ha donat als Mossos d'Esquadra de vigilar les 24 hores del dia els jutjats de tot el país, davant de les accions dels CDR, pot deixar la comissaria de Solsona sense efectius per patrullar a la comarca alguns torns.

Així ho va alertar ahir el sindicat policial USPAC a la Regió Centre, que va afegir que la situació també afecta la resta de comissaries de la Catalunya Central, com la de Berga, que en algunes franges pot passar a tenir una única patrulla per fer tasques de Seguretat Ciutadana. Tot i així, el cos de Mossos, que no entra a valorar aquestes xifres, assenyala que les comissaries es poden reforçar amb unitats regionals i que qualsevol emergència pot ser atesa igualment pels agents que estiguin en un jutjat.

En concret, des de dijous, de forma permanent, hi ha una patrulla de Mossos als jutjats de Solsona, Manresa, Berga, Igualada i Puigcerdà, així com els de la resta del país. El dispositiu, batejat amb el nom de Toga, s'ha hagut de planificar per requeriment del TSJC, després que els CDR hagin llançat en diverses ocasions fems i deixalles contra les jutjats d'arreu de Catalunya, inclosos els de Manresa, Solsona i Berga, per protestar contra la justícia espanyola.

Davant de la perspectiva que aquestes accions es tornin a reproduir durant el judici al Suprem, el TSJC va demanar als Mossos custodiar totes les seus judicials catalanes, en un dispositiu que va arrencar dijous. Tots els sindicats policials han criticat que aquest operatiu està deixant zones sense patrulles per fer tasques de vigilància i atendre incidents.

Segons va concretar ahir el sindicat USPAC a aquest diari, la comissaria de Solsona dels Mossos normalment disposa d'una mitjana d'una o dues patrulles per torn, que han de cobrir tot el Solsonès. Això significa que aquelles franges horàries en què només hi hagi una dotació, ara s'haurà de destinar a la vigilància del jutjat solsoní, per la qual cosa no quedarà disponible cap patrulla per fer tasques de Seguretat Ciutadana i per atendre requeriments.

Una situació semblant pot passar a la comissaria de Berga, que, segons apunta el mateix sindicat, normalment té dues o tres patrulles per a cada torn. A partir d'ara, doncs, com que una d'elles haurà de vigilar els jutjats de Berga, pot haver-hi torns amb una sola dotació patrullant pel Berguedà. Pel que fa a la comissaria de Manresa, tot i que disposa de més patrulles, les mateixes fonts sindiclas asse-nyalen que han de cobrir una comarca amb molta més població i que, per tant, el fet de tenir una patrulla menys també afectarà el servei diari.

Per la seva banda, el cos de Mossos minimitza la incidència i assenyala que, a la pràctica, el dispositiu Toga entra a formar part dels serveis planificats diaris. Segons afegeix, en cas que alguna comissaria necessiti suport, pot veure's reforçada amb unitats de la Regió Policial de la Catalunya Central, com la d'antiavalots dels ARRO o la de Trànsit. A més, assenyalen les mateixes fonts, encara que una patrulla hagi de fer vigilància al jutjat, pot sortir-ne en qualsevol moment si hi ha qualsevol urgència que ho requereixi.

De totes maneres, el sindicat majoritari dels Mossos, el Sap-Fepol, va lamentar ahir que «cada vegada és més alta la càrrega de treball que han de suportar els efectius» i que «cada cop són menys agents per cobrir-les». L'operatiu Toga, adverteix, fa que algunes comissaries «es quedin sense dotacions destinades a la reacció».