Xavier Novell sorprenia el passat 23 d’agost en anunciar la seva renúncia al càrrec de bisbe de Solsona. Hi renunciava per uns motius «estrictament personals» dels quals no en donava més detalls. Ara, gairebé dues setmanes després de la renúncia ha transcendit que ha estat perquè el bisbe emèrit manté una relació sentimental amb Sílvia Caballol, una psicòloga i escriptora bagenca, segons va avançar el portal Religión Digital i van confirmar a Regió7 fonts de l’entorn de la parella, que també van afirmar que cap dels dos no vol fer declaracions al respecte.

L’exprelat i la seva parella es porten 14 anys de diferència. Novell, que amb 41 anys, el 2010 es va convertir en el bisbe més jove de l’estat espanyol, té ara 52 anys mentre Caballol va néixer el 1983 a Súria.

La parella estaria residint actualment a Manresa i l’exprelat, ja estaria buscant una nova feina. Un dels llocs on n’hauria demanat és en una cooperativa lleidatana. Més enllà de la seva formació religiosa, Novell és enginyer agrònom. 

Per la seva banda, Caballol és llicenciada en psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), universitat on també ha fet un postgrau en Psicologia de la Salut. A més, ha fet incursions en el món literari i ha escrit almenys novel·les de temàtica eròtica i satànica. Es tracta de Trilogia Amnèsia i El Infierno en la Lujuria de Gabriel. Un dels llocs on va presentar aquest últim títol va ser durant la setmana de Sant Jordi del 2017 a la biblioteca de Súria. Caballol és mare de dos fills, fruit d’una relació amb un àrab, i també va viure durant un temps al Marroc.

A partir d’ara, i pel fet de tenir parella, caldrà veure quina relació acaba tenint Novell amb el bisbat, ja que si ve va renunciar al càrrec de bisbe, ara per ara és bisbe emèrit i no consta que hagi abandonat el sacerdoci. Novell va presentar la seva renúncia fonamentant-se en l’article 401.2 del Codi de Dret Canònic que determina que la Santa Seu pot acceptar la dimissió d’un bisbe en «el cas de malaltia o si per alguna altra causa greu quedés minvada la seva capacitat per desenvolupar el càrrec». Aquest fet juntament amb els motius «estrictament personals» al·legats per l’emèrit, no van fer més que sembrar dubtes sobre què havia portat Novell a dimitir, ja que la dimissió d’un bisbe no és gens habitual en el sí de l’Església catòlica. En un primer moment, ja semblaven descartats possibles motius de salut del bisbe tan per la cúria del Bisbat de Solsona com també pel fet que el més habitual quan hi ha problemes de salut és que els bisbes demanin un dispensa temporal de càrrec.

Més enllà de les hipotètiques raons de salut, entre altres possibilitats, també s’havia especulat que entre els motius de la renúncia hi hagués pressions del col·lectiu LGTBIQ pels seus comentaris homòfobs o contra l’avortament, la pressió pel seu posicionament envers el moviment independentista o simplement, i tal com s’ha confirmat aquest cap de setmana, la voluntat de Novell començar una nova vida amb parella, del tot incompatible amb exercir com a bisbe.

  

Un bisbe polèmic que ha xocat amb l’homosexualitat i l’avortament


Durant els anys en què Xavier Novell ha estat bisbe de Solsona ha hagut de fer front a diferents polèmiques per la seva posició respecte l’homosexualitat, l’avortament i també el fet nacional. Quan va ser nomenat, ara fa més d’una dècada, es va fer popular ràpidament per les seves aparicions a mitjans de comunicació per ser, amb 41 anys el bisbe més jove de l’estat. Després, va encarregar-se de mantenir aquesta popularitat entre els seus feligresos amb visites freqüents a les seves parròquies. 

Tot i que de jove Novell havia manifestat algunes opinions contracorrent, com la possibilitat d’un celibat voluntari o de canviar el paper de la dona a l’Església, en els darrers anys havia fet manifestacions d’un to conservador, com per exemple la seva postura sobre l’homosexualitat, que van fer que fins i tot la comunitat LGTBIQ celebrés la seva dimissió, i també amb les seves crítiques a l’avortament. 

Per altra banda, bisbes espanyols també li va retreure la seva postura respecte el moviment independentista, ja que ell mateix va anunciar que aniria a votar en el referèndum de l’1-O del 2017.


Autora de dues novel·les no aptes per a menors

La parella de Xavier Novell, Sílvia Caballol, és autora de dues novel·les no aptes per a menors: Trilogia Amnesia i El Infierno en la Lujuria de gabriel: el primer pecado capital contra el ser. La primera de les novel·les, segons la sinopsi, enfronta «el lògic amb l’il·lògic, moral i amoral, racional i irracional, bé i mal, bogeria i seny» que es tradueixen en preguntar-se «si és correcte que un psiquiatre s’enamori d’una pacient adolescent» o el cap d’una màfia de tracta de blanques i una de les noies que ven es vinculin emocionalment, o si és possible estimar un assassí i fins i tot al propi botxí. També segons la sinopsi, el segon llibre és una barreja de «realitat, deliris i ficció» amb dos protagonistes antagònics que «transporten el lector al món de la presó, la psicopatia, les sectes, el sadisme, la bogeria i la luxúria en una lluita entre el bé i el mal, entre Déu i Satanàs i entre els àngels i dimonis».