El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha presentat la seva renúncia al govern pastoral de la diòcesi de Solsona "per raons estrictament personals". Novell, que era el màxim representant del bisbat des de l'any 2010, ha pres la decisió després "d’un període de reflexió, de discerniment i d’oració". En el comunicat del bisbat asseguren que la renúncia es fa efectiva en conformitat al que es contempla en el cànon 401 §2 del Codi de Dret Canònic, que especifica que "el bisbe diocesà que per malaltia o per una altra causa greu esdevingui menys idoni per a complir el seu ofici és pregat vivament que presenti la renúncia". Tot i això, a hores d'ara es desconeix el motiu pel qual Novell ha decidit renunciar al seu càrrec.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, es convertirà en l'administrador apostòlic de Solsona durant la vacant del bisbe solsoní.

Una decisió sorprenent

La renúncia de Novell ha sobtat als feligresos del bisbat solsoní i a molts dels membres de la diòcesi. Montse Garcia, presidenta de Mans Unides de Solsona, ha assegurat aquest matí mostrar-se molt sorpresa per l'anunci de Novell i de no conèixer el motiu de la renúncia. Tampoc s'ho esperaven feligresos com el Ramon Clotet, veí de Navès, que explica que no entén a què es deu la renúncia de Novell i que ahir mateix, durant la missa de diumenge al seu municipi i després de parlar amb el capellà, res feia indicar que avui s'anunciaria la renúncia del bisbe solsoní. Per altra banda, el rector de Berga, Jaume Prat, també va assegurar a aquest diari que la notícia va ser sorprenent i que era "una pena" que Novell abandonés el càrrec.

El bisbe més jove de l'Estat

Novell va ser nomenat bisbe de Solsona el novembre de 2010 en substitució de Jaume Traserra, que va renunciar al càrrec després de complir els 75 anys, i amb 41 anys Novell es va convertir en el bisbe més jove de Catalunya i també de l'Estat. Nascut a Montfalcó d'Agramunt el 1969, va ser ordenat sacerdot el 1997 a Tàrrega. Abans de ser nomenat bisbe, havia estat vicari parroquial de Sant Jaume de Mollerussa, professor d'Antropologia Teològica a l'institut de Ciències Religioses de Lleida (1998-2002) i secretari general-canceller del Bisbat de Solsona (2005-2008). També havia exercit de professor d'Antropologia Teològica de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Durant els més de deu anys que ha estat al capdavant del bisbat de Solsona, Novell ha fet diverses declaracions controvertides que han provocat el rebuig i la denúncia de diversos col·lectius LGTBI. Un dels casos més mediàtics va tenir lloc el 2017 després que Novell vinculés l'homosexualitat amb "l'absència d'una figura paterna". A causa d'aquestes polèmiques declaracions, Novell va haver de sortir escortat pels Mossos d'una missa a Tàrrega i l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona 'non grata'.

En relació amb el procés independentista català, Novell també ha protagonitzat polèmiques contradictòries. D'una banda, l'any 2013 va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana amb motiu de la Diada de l'11 de setembre. De l'altra, l'any 2014 va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N.

En una de les seves recents glosses, la del febrer de 2021, Novell va assegurar que l'avortament és "el genocidi més greu i terrible de la humanitat". En el mateix text, el bisbe encoratjava a "promoure iniciatives" per "ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar" i també reclamava que es posés "fi" a l'avortament al país.

D'altra banda, el mes d'abril passat, l'entitat LGTBI La Cugula de Solsona va iniciar una recollida de signatures en contra dels discursos "homòfobs i misògins" del prelat i en van aconseguir recollir al voltant de 300.