Segueix-nos a les xarxes socials:

La nova vida del castell d’Enfesta de la Molsosa després d’estar quasi en ruïnes

Amer Ben-Aicha i la seva família van apostar per restaurar l’històric edifici fa onze anys i, des del setembre, torna a estar obert al públic

La nova vida del castell d’Enfesta de la Molsosa després d’estar quasi en ruïnes

El castell d’Enfesta és un dels elements patrimonials més importants del municipi de la Molsosa. Situat a l’enclavament que li dona nom, a Enfesta, aquesta edificació amb prop de 1.000 anys d’història va quedar abandonada durant dècades. El desús del castell va fer que s’esfondressin algunes de les seves parts i que l’estructura estigués en risc. Una primera actuació dels veïns per assegurar l’estructura amb bigues la va mantenir dreta, però ara, després d’onze anys rehabilitant el castell, la família Ben-Aicha ja l’ha obert al públic per donar-li una nova vida.

Des del setembre s’organitzen visites guiades per conèixer els secrets de l’edificació | ARNAU VALVERDE

Aquest castell gòtic va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1949. El primer document que en fa referència és de l’any 1081 i feia la funció de residència dels senyors d’Enfesta, que hi eren en nom dels comtes de Cardona. Amb el pas dels anys, després de passar per nombroses famílies benestants i de complir la funció de torre de vigilància, va acabar sent una residència familiar que va quedar abandonada. Una persona el va adquirir amb la intenció de fer-hi un hotel rural, però el va vendre als propietaris actuals, que són els que van dur a terme aquesta rehabilitació.

«El castell feia por, estava totalment en ruïnes», afirma a Regió7 Amer Ben-Aicha, que afegeix que «restaurar una cosa com aquesta és una aventura». La família ara resideix a la primera planta del castell i, des del setembre, ha ofert les primeres visites guiades per donar a conèixer l’interior de l’edificació, així com la seva història i les seves curiositats. «Hi ha molt interès, sobretot de gent del país que té ganes de veure el castell després de la rehabilitació», diu Ben-Aicha. Així, es pot veure l’església de Santa Maria, l’antiga presó, el forn de pedra i l’antiga muralla, entre altres coses.

A més de les visites guiades, però, el castell també està pensat per celebrar-hi esdeveniments com casaments, rodatges d’anuncis o grans trobades, tot i que Ben-Aicha explica que les actuacions que encara s’hi estan fent estan encarades a poder oferir un millor servei en aquest sentit. De cara al futur, però, també preveu que una part del castell esdevingui hotel rural.

«Francament, com ha estat un gran esforç i s’hi han posat diners de tota la família, no hem arribat a sumar quant ha pogut costar. Si ho fes, m’espantaria», reconeix Ben-Aicha, que, tot i això, destaca que «el que és clar és que tot el que ens hem pogut gastar-hi valia la pena».

Prem per veure més contingut per a tu