Fins fa unes setmanes un matrimoni s’encarregava del manteniment de l’entorn del complex de Sant Esteve d’Olius, però la seva marxa ha fet que l’Ajuntament d’Olius i el bisbat de Solsona hagin de dur a terme alguns canvis en aquest espai, entre els quals destaca el control de l’accés a l’església. Ara el consistori estudia la possibilitat de restringir l’accés a l’església a les persones que comprin una entrada prèviament «a un preu simbòlic». L’accés es faria a través d’un codi QR.

El matrimoni tenia les claus de l’església i del cementiri, que els obria de dia i els tancava a les nits. Ara, el cementiri, que depèn del bisbat, ha quedat obert les 24 hores, mentre que l’església, que depèn de l’Ajuntament, està tancada en espera de trobar una nova fórmula per controlar-ne l’accés. «Abans es deixava l’església oberta tot el dia i hem tingut la sort que la gent és responsable i no hi hem tingut cap problema, però tampoc és gaire normal que hi hagi un espai així obert sense cap control», explica l’alcalde d’Olius, Antoni Márquez, sobre la situació de l’església de Sant Esteve. Amb el sistema de codis QR, que encara s’està definint, es podrà tenir un control de l’accés sense necessitat de contractar una persona.

Pel que fa al manteniment de la zona, Márquez explica que ara se’n farà càrrec l’Ajuntament mateix i també que s’està pendent de fer el concurs per trobar els nous inquilins de l’habitatge de la zona, que ara ha quedat buit.

Pel que fa al cementiri modernista, el rector d’Olius, Josep Tuneu, explica que ara queda obert les 24 hores del dia. «El cementiri està obert. Té un forrellat però sense cadenat, o sigui que es pot visitar a qualsevol moment». Tot i així, demana que els visitants tanquin la porta en sortir per evitar que hi entrin animals que puguin causar-hi desperfectes. El cementiri modernista d’Olius és un dels principals atractius turístics del municipi perquè es tracta de l’únic de Catalunya d’aquest corrent artístic.

Així, el cementiri es pot visitar lliurement mentre que l’església no. Tot i això, Márquez i Tuneu recorden que Solsona Experience organitza visites guiades per grups a aquest complex cada dissabte i també en dates concretes. De fet, el 31 d’octubre hi ha prevista una visita teatralitzada per tot el complex.