Si t'ha arribat un missatge que amenaça de tancar el teu compte d'Instagram perquè has incomplert les normes de drets d'autor, no facis cas. Es tracta d'una estafa amb la qual pretenen robar dades personals dels usuaris.

El procediment és el següent: envien un missatge per correu electrònic en el qual apareix el logotip d'Instagram i està escrit en anglès -simula ser un missatge oficial de la xarxa social-. En el text s'indica que l'usuari ha incomplert les normes de drets d'autor de la plataforma i això pot portar al tancament del teu compte.

L'estafa continua quan es demana a l'usuari que empleni un formulari amb dades personals. D'aquesta forma obtenen informació com el número de telèfon, el domicili o les dades d'accés a la xarxa social. En punxar en el botó de "confirmar", tota aquesta informació passa a les mans de delinqüents que poden accedir al compte per a suplantar la identitat o vendre les dades.

Es tracta de l'últim cas de phishing, un tipus d'estafa en línia que consisteix a obtenir dades per suplantar la identitat d'empreses o institucions. La recomanació en aquest tipus de casos és sempre desconfiar de qualsevol correu que ens demani dades personals per a esmenar un problema.

En el cas d'aquest engany d'Instagram, l'estafa està molt ben treballada perquè el correu talment sembla de la xarxa social i la pàgina a la qual deriva té un cadenat al costat de la url (un símptoma que és un espai segur). Encara així, la recomanació dels experts sempre és salvaguardar les dades per sobre de tot.