La pandèmia de la covid-19 ja ha generat despeses extra per 1.906,7 milions a la Generalitat, i aquesta és només la «factura» calculada fins a l´octubre, en només vuit mesos de pandèmia. Així ho posa de manifest l´últim informe mensual d´execució del pressupost de la Generalitat, actualitzat fins al 31 d´octubre, que revela que el Govern ha donat 273,3 milions d´euros en ajudes i subvencions a sectors afectats per les restriccions. Aquests 1.906,6 milions inclouen tant despeses directes, com les sanitàries i sociosanitàries, que sumen 1.213,3 milions, com les indirectes i induïdes, que arriben als 693,4 milions.

Al juliol, el vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, va xifrar en 2.565 milions la despesa addicional provocada per la pandèmia, i no s´ha revisat. Per la part dels ingressos, la pandèmia ha afectat substancialment la recaptació i, de fet, Aragonès va estimar al juliol que la pandèmia podria fer caure aquest any els ingressos de la Generalitat en 2.407 milions.

Tot i això, el balanç pressupostari fins a l´octubre és positiu en 815,5 milions pels diferents fons habilitats per l´Estat per finançar aquestes despeses. Malgrat això, el Govern garanteix que no sobraran recursos en acabar l´any, ja que els 306 milions mobilitzats a l´octubre en ajudes per la segona onada tindran impacte al novembre i desembre, segons Aragonès.

La pandèmia ha reduït tant la recaptació dels impostos estatals com els gestionats per la Generalitat. En concret, la recaptació per transmissions patrimonials ha caigut el 21,9% en els deu primers mesos de l´any en comparació amb el mateix període del 2019, per la qual cosa s´han ingressat 983,2 milions per aquesta via, 275,8 menys que el 2019, i tot això a causa de la paràlisi en el mercat immobiliari pel confinament.