Per començar, directe al gra, es pot afirmar que l'aigua no té cap propietat aprimadora. Però el que sí que és cert és que substituir determinades begudes com ara els sucs, refrescos o alcohols, per aigua, pot beneficiar la pèrdua de pes.

Els estudis científics que existeixen sobre la relació entre l'aigua i l'aprimament no són concloents. Alguns han indicat que aquelles persones que beuen més aigua estan més primes. Uns altres revelen que les persones amb sobrepès o obesitat beuen menys aigua. També s'han publicat altres estudis que associen l'augment del consum d'aigua amb una major efectivitat de les dietes per a perdre pes€

I el que sí que és cert, i bastant obvi respecte a aquest últim punt, és que aquelles persones que en la seva dieta diària consumeixen begudes ensucrades, en substituir-les per líquids lliures de sucres eliminen entre 400 i 800 calories diàries de la seva dieta.

També sembla comprovat que, fisiològicament, beure aigua provoca la distensió de la paret estomacal, fet que es tradueix en què la persona experimenta una sensació de sacietat, de "estar ple". Però no hi ha proves que això estigui relacionat amb cap efecte beneficiós per a la salut i el pes.No obstant això, combinar dietes riques en fibra amb un major consum d'aigua sí que pot afavorir la sensació de sacietat, la qual cosa reduirà la ingesta de més aliments i ajudarà, aquí sí, a la pèrdua de pes.

També hi ha la hipòtesi que planteja que ingerir aigua genera una despesa energètica en el nostre organisme. Fins i tot s'ha concretat afirmant que beure mig litre d'aigua crema 23 calories, la qual cosa suposaria aprimar 2 quilos a l'any. Però la realitat és que aquest extrem encara no està prou aclarit.

Fins i tot hi ha el que es coneix com a 'Dieta japonesa de l'aigua', que comença quan ens aixequem. Abans fins i tot de rentar-se les dents, amb l'estómac buit, hem de beure 4 gots d'aigua tèbia. Gairebé un litre d'aigua natural, a la qual es poden afegir unes gotetes de llimona.

Després cal esperar 45 minuts per poder esmorzar. Després de cada menjar hem d'estar dues hores sense beure. I a la nit, abans d'anar a dormir, hem de fer gàrgares amb aigua salada durant 2 minuts.

I així hi ha múltiples històries al voltant de l'aigua i el seu poder aprimador, que de moment són més populars que científiques.

Però el que sí que està demostrat científicament és que uns nivells adequats d'ingesta d'aigua són importants per a la prevenció de les malalties renals (infeccions d'orina, càlculs renals), cardiovasculars i metabòliques (obesitat, diabeti, dislipèmies).

Per a la resta, per a determinar realment si l'aigua, per si mateixa, té algun efecte directe en la pèrdua de pes, seran necessaris més anàlisi i estudis.

En tot cas sí que podem afirmar que és el millor complement en les dietes d'aprimament.