Igualada s'ha convertit en la primera ciutat catalana que s'ha cardioprotegit a la via pública. El repartiment d'aparells per a la recuperació cardíaca d'emergència s'ha pogut fer per un sistema de col·laboració entre diferents empreses privades i l'Ajuntament de la ciutat.

Ahir es va presentar la primera fase de desenvolupament, que permet instal·lar sis desfibril·ladors a l'espai públic i impartir formació. En la iniciativa hi participen les empreses Comercial Blautec, Comercial Godó, Assistencial Anoia, Gràfiques Vilanova, ABC Leather i Totoya Garatge Montserrat, que assumeixen el 60% del cost del projecte. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Igualada sufraga el cost de les columnes de suport i cedeix l'espai a la via pública. I Cardiosos es fa càrrec dels costos d'instal·lació, l'assessorament tècnic i el manteniment i part de la formació.

Els primers sis desfibril·ladors externs automàtics (DEA) que s'han instal·lat en espais públics d'Igualada són a la carretera de Manresa (a tocar de la Sagrada Família), a la zona del Molí de Nou (a l'Escola l'Emili Vallès), a l'IG-Nova Tecnoespai, a la ronda del Rec, a la plaça del Rei i a la Plaça Cal Font.

La instal·lació d'aquesta mitja dotzena d'aparells a l'espai públic es complementa amb els disset equips DEA que ja ha desplegat l'Ajuntament durant els tres últims anys en instal·lacions esportives com l'Estadi Atlètic, el Parc del Xipreret, el camp de futbol i les pistes internes i externes de es Comes, en equipaments culturals com el Teatre Municipal l'Ateneu, el Museu de la Pell, la Biblioteca Central i l'Escola de Música, i en altres edificis municipals com el mateix ajuntament, el Mercat de La Masuca, el Centre Cívic de Fàtima, l'Espai Cívic Centre i la comissaria del 092. A banda, tres cotxes patrulla de la Policia Local van equipats amb equips portàtils, fet que permet als agents actuar de manera immediata, en cas d'aturada cardíaca, fins a l'arribada del SEM. La ciutat també disposa de tres equips més propietat del Grup Aquasos ubicats al Gimnàs Esquaix Igualada i a les piscines del Molí Nou i de les Comes. Es preveu completar el projecte amb noves empreses que hi vulguin participar, que permetria instal·lar set aparells més a l'espai públic.