L'Ajuntament de Jorba ja té a les mans el document per poder consolidar les restes del seu castell i poder treure'n algun rendiment turístic (fer un itinerari d'interpretació històrica). Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, el valor històric i cultural del castell intenta batallar contra els costosos pressupostos de la intervenció. En total, segons detalla l'estudi, dur a terme tot el projecte de recuperació i interpretació costarà 533.000 euros. Per a David Sánchez, alcalde del municipi, és una xifra molt elevada per a un poble de 838 habitants.

"En aquest moment, a més, és molt complicat trobar ajudes públiques per a patrimoni", diu el polític.

En la legislatura 2007-2011 Jorba adquireix la titularitat del castell per tal de frenar la degradació que pateix. Des d'aleshores, però, el consistori només hi ha intervingut per penjar-hi la senyera històrica dels senyors de Jorba. "Per restaurar de manera adequada aquest tipus de construccions es requereixen uns coneixements tècnics que l'Ajuntament no té. Per això hem sol·licitat ajuda a la Diputació", explica David Sánchez. L'elaboració del Pla director que defineix la intervenció, pagat per la Diputació de Barcelona, ha costat 17.900 euros.

Carles Enrich, arquitecte redactor del Pla, escriu que el castell i els seus accessos es troben en un important estat de degradació. Per la seva banda, l'alcalde assegura que hi ha perill de despreniment de pedres del castell. Per això, l'estudi inclou unes primeres actuacions d'urgència per consolidar les estructures inestables. L'Ajuntament preveu que l'estudi sobre com garantir la seguretat de les restes estarà llest a final del 2016. Malgrat això, encara no hi ha data per començar la intervenció sobre el terreny: "haurem de buscar la manera de pagar-ho", diu Sánchez.