Les fortes ventades de l'any 2010 van afectar els boscos de la comarca de l'Anoia amb molts arbres caiguts i d'altres que van quedar en mal estat. Davant d'això, un grup de propietaris va decidir unir-se i crear l'Associació de Propietaris Forestals Miralles Orpinell, que aplega un àmbit de 14.000 hectàrees. Aquesta és una de les quinze associacions que s'han afegit a la primera línia d'ajuts per crear un Pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt, un instrument d'ordenació que ha d'ajudar els propietaris -principalment de finques petites i mitjanes- a poder programar la realització de treballs forestals. El Pla, però, va més enllà i es concep com una eina per prevenir incendis forestals, ja que, segons ha apuntat Assier Larrañaga, sotsinspector dels Bombers, "si tenim uns boscos amb bona salut, la resposta als incendis serà molt diferent".

La Generalitat impulsa, des de fa anys, la redacció de diferents plans tècnics amb l'objectiu que siguin un instrument d'ordenació forestal per a propietaris, associacions o ajuntaments. Aquests instruments permeten programar la realització de treballs forestals i consten de diferents accions com la construcció de camins, les àrees de tallafoc, l'aprofitament de llenya o la neteja de vorals de camps i camins. Un dels darrers plans que ha impulsat el Govern és el Pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt, un instrument que "permet planificar un àmbit territorial concret promogut des d'una associació de propietaris", segons detalla Ricard Farriol, del Centre de la Propietat Forestal.

La presentació del Pla de gestió i millora forestal conjunta s'ha fet en el marc de la tercera jornada de les XXXIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que han tingut lloc aquest divendres a Orpí (Anoia) amb una trentena d'assistents. Sota el títol de "Infraestructures de prevenció d'incendis en el marc de la planificació conjunta: Implementació i manteniment amb pastures" el Consorci de la Propietat Forestal ha organitzat una visita sobre terreny a la iniciativa que està duent a terme l'Associació de Propietaris Forestals Miralles Orpinell, que aplega un àmbit de 14.000 hectàrees, i que ha desenvolupat el seu propi pla.

Farriol explica que el Pla de gestió és "una eina que intenta planificar un àmbit territorial forestal continu amb l'objectiu de canalitzar allò que vol promoure una associació de propietaris forestals en un territori concret". Així doncs, ha detallat Farriol, l'objectiu d'aquesta figura jurídica és que neixi "de baix cap a dalt" i que siguin els mateixos propietaris els que "vegin la necessitat de fer una planificació conjunta" i no pas que "sigui l'administració qui ho imposi". El responsable de l'àrea de planificació forestal del Centre de la Propietat Forestal ha explicat que es tracta d'un projecte incipient i que l'objectiu és que "a mesura que passa el temps n'anem aprenent i anem veient com podem anar adaptant el pla a mesura que anem detectant necessitats". Farriol ha explicat que en aquests moments el centre -que depèn d'Agricultura- té una quinzena de plans sobre la taula que han de ser revisats i aprovats.

Ajut per als propietaris

Farriol ha detallat que normalment els propietaris forestals que tenen grans finques acostumen a fer plans individuals de gestió, per això, considera que els plans de planificació conjunta van més enfocats per a les finques petites o mitjanes, que "difícilment decidirien fer una planificació per a la seva finca de forma individual". "Gestionar una petita finca pot ser inviable econòmicament, però fer-ho de manera agrupada pot ser més favorable", ha expressat Farriol.

També ho creu Jordi Reixachs, un dels membres de la junta de l'Associació de Propietaris Forestals Miralles Orpinell, que, a través de la planificació conjunta, han ordenat 6.600 hectàrees de boscos de l'Anoia amb el posterior manteniment amb pastures. Reixachs ha explicat que molts dels propietaris de la zona tenen petites extensions i d'altres han marxat a viure fora i estan desconnectats del territori. Per això, creu que "fer una planificació contra els incendis forestals finca per finca és impossible, però, en canvi, com a eina conjunta es pot fer una visió territorial i, a partir d'aquí, cada propietari ja té l'oportunitat de fer la planificació a la seva finca". En aquest sentit, Farriol ha definit el pla com "un gran paraigües" i, a partir d'aquí, s'hi han d'anar afegint i sumant els propietaris.

Incendis diferents

A la jornada d'aquest dijous també hi ha assistit el sotsinspector dels Bombers i membre dels GRAF, Assier Larrañaga, qui ha parlat del canvi en el comportament dels incendis forestals en els darrers 50 anys. En aquest sentit, Larrañaga ha explicat que "el nostre paisatge ha canviat molt en els últims anys i això ha tingut una implicació en l'àmbit del comportament dels incendis". Aquest fet, ha dit el bomber, comporta que s'hagin de "readaptar les necessitats actuals dels serveis d'extinció".

Segons ha detallat Larrañaga, els patrons de propagació dels incendis són molt diferents avui en dia, amb focs que llancen focus secundaris a llargues distàncies, de manera que "les barreres lineals o els tallafocs queden curts". Per això, considera que calen altres elements com la gestió de la massa forestal. "L'extracció de la biomassa farà que tinguem els boscos amb bona salut i, per tant, una resposta més bona davant dels incendis". Per tot plegat, el sotsinspector dels Bombers considera clau la gestió del bosc i mirar que aquestes feines acabin sent rendibles.