Aquest any la direcció i coordinació de l'espectacle que recrea la batalla del Bruc, que es va representar ahir, ha recaigut, per primera vegada, a les mans de Vicky Martínez Alvelo i Gerard Bidegain, que van apostar per afegir dues noves escenes: una on han donat més protagonisme a la figura del Timbaler i una segona que ha atorgat el pes a les dones. A més, hi havia un circuit per als visitants de forma que poguessin gaudir, al llarg del recorregut, de diferents escenes en espais diversos del municipi. El circuit s'ha repetit tres vegades al llarg de tot el diumenge.

Les escenes més esperades i conegudes van continuar tenint el protagonisme: la concentració de sometents i la batalla amb els francesos són que tenen més pes. Amb tocs d'humor basats en l'actualitat, una vegada més el Bruc ha donat a conèixer la seva llegenda. "Hem fet una recerca històrica per elaborar els guions, on apareixen els noms de personatges documentats de l'època. També hem jugat amb els topònims de les cases, per afegir-hi el toc local", explicava la directora.

El Bruc va viatjar ahir al 1808, quan, com diu la llegenda, un noi de Santpedor tocant el timbal va aconseguir espantar les tropes napoleòniques. I 208 anys després, el municipi ha aconseguit situar-se en el mapa català de les festes populars gràcies a les representacions teatrals que els veïns del poble protagonitzen sobre la guerra del Francès i aquella llegendària victòria.

Els veïns del Bruc han passat mesos preparant i esperant el dia de sortir vestits d'època i amb el paper ben après. Els diversos esquetxos teatrals tenen com a funció explicar el que va significar per a la població la guerra del Francès i la importància de la seva figura insígnia, el Timbaler.

Per fer-ho, una quarantena de veïns es van afegir a participar-hi enguany. "Són representacions amateurs, però molt preparades i úniques que ajuden que els habitants del municipi es facin pròpia la festa", assegura l'alcalde, Enric Canela.