Calaf ha obert la participació als primers pressupostos que decidirà la ciutadania amb un total de 50.000 euros. Així, des d'aquesta setmana fins al 30 de setembre els ciutadans, les entitats i els grups municipals poden proposar projectes que creguin necessaris per a la vila, com ara un arranjament, una restauració o una inversió en una infraestructura. També és possible plantejar la contractació de cursos, actuacions musicals, culturals o altres activitats.

Una vegada es tanqui el termini de presentació de les idees, els tècnics de l'Ajuntament de Calaf seran els encarregats d'aprovar els projectes que vagin a votació popular. Es descartaran aquells que no s'adeqüin a la legalitat vigent o bé aquells que superin els 10.000 euros de pressupost.

Tot plegat està pensat perquè, dels 50.000 euros totals que la institució pretén invertir, l'Ajuntament vol que es facin realitat com a mínim cinc dels projectes plantejats. Per tal que sigui així, és necessari que cada idea no superi el sostre dels 10.000 euros.

Les propostes que seleccionin els tècnics es publicaran al butlletí municipal durant el mes de desembre.

Després d'aquesta selecció de les iniciatives rebudes, els ciutadans seran els encarregats de decidir la tria final dels projectes que s'acabaran executant a través d'un procés de participació, que tindrà lloc del 2 al 14 de gener del 2017.

Les propostes més votades seran les que finalment arribaran a bon port. La fórmula que ha decidit implantar el municipi s'està estenent en moltes de les poblacions de la Catalunya Central, ja que els ajuntaments intenten obrir cada vegada més les possibilitats de participació ciutadana.