El programa "Menja sa a l'insti" s'engegarà el novembre i vol garantir un àpat saludable diari als estudiants de secundària de la ciutat. Els alumnes de secundària dels tres instituts públics d'Igualada tornaran a tenir l'opció de quedar-se a dinar al migdia amb una oferta d'un menú saludable. Una opció que no era possible després d'aplicar la jornada intensiva a secundària. Per a aquest curs, a partir del novembre, l'Ajuntament de la ciutat i Creu Roja Anoia han arribat a un acord per tornar a posar en marxa el servei i finançar els menús per als alumnes que tenen dificultats econòmiques.

"El programa és destinat als estudiants dels centres públics de secundària de la ciutat, a qui es vol garantir un àpat saludable al dia, com ja passa amb els alumnes de primària", declarava Xavier Botet, president de Creu Roja Anoia, en la presentació del programa. A partir del novembre acolliran el projecte el Pere Vives Vich, el Joan Mercader i el Badia i Margarit.

L'acord ha sorgit després que Creu Roja alertés els grups municipals de la problemàtica existent amb els joves de secundària: en arribar a l'institut, els qui gaudeixen del servei de menjador a la primària no poden seguir-ho fent a l'institut a causa de la manca de servei. Això fa que algunes famílies, bé perquè tenen pocs recursos econòmics o bé perquè tenen dificultats logístiques, no puguin garantir l'aportació d'un àpat saludable cada dia als seus fills.

Per això, l'Ajuntament i Creu Roja s'han unit per recuperar el menjador i ajudar els alumnes amb problemàtiques socials en el marc del programa "Menja sa a l'insti", que ja s'aplica en sis municipis catalans (set comptant Igualada).

Menjador inclusiu

"Ha de quedar clar que no serà un menjador social sinó un menjador inclusiu, on tindran accés tots els alumnes, de manera integradora", van destacar totes les parts de l'acord. El servei estarà obert a tothom, i ajudarà les famílies amb dificultats.

La iniciativa va ser inclosa al pressupost del 2016 a proposta del grup Socialistes d'Igualada. L'Ajuntament aporta 30.000 euros al programa i Creu Roja 30.000 euros més. De moment, però, encara no hi ha xifres del nombre d'alumnes que voldran beneficiar-se de la proposta. Sigui com sigui, els àpats consistiran en un menú equilibrat diari durant tot el període lectiu, revisat per nutricionistes de Creu Roja Catalunya i de Salut Pública de Catalunya.