La Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) ha iniciat un projecte per apropar el món empresarial als joves estudiants de la comarca i per fer-ho des de l'òptica local, donant a conèixer algunes de les iniciatives que duen a terme emprenedors d'Igualada i l'Anoia. La iniciativa vol ser, també, una idea per mostrar oficis de futur. El programa ha rebut el nom de «Les professions del futur», i ja ha viscut les primeres experiències, reeixides segons els seus organitzadors, per la bona rebuda entre els alumnes.

L'entitat empresarial ha fet que hi hagi dos tipus de visites: industrials igualadins que van a explicar-se al centre, o sortides d'alumnes dels centres que visiten els empresaris en les seves instal·lacions. Així, per exemple, la setmana passada els alumnes de 4t d'ESO de l'escola Monalco van visitar l'empresa de logística Mestrans i l'empresa tecnològica Intarex. Paral·lelament, l'empresa The Stikets Company va visitar els alumnes de 4t de l'escola Maristes per exposar-los el seu testimoni i la seva experiència.

«En tots els casos, tant escoles com empreses coincideixen a assegurar que va ser una experiència d'allò més enriquidora. Així, els estudiants van poder conèixer quina és la realitat del sector empresarial que estan visitant, què implica tirar endavant una empresa, quins contratemps han d'afrontar en el dia a dia, quines necessitats de personal format tenen..., mentre que les empreses van tenir l'oportunitat de mostrar-se als futurs treballadors empresaris -dirigents-... d'aquest país, i respondre els dubtes que poguessin tenir», segons han explicat fonts de l'entitat empresarial.

El programa «Les professions del futur» -integrat també en el projecte AIRE del departament d'Ensenyament de l'Ajuntament d'Igualada- va posar-se en marxa durant el primer trimestre escolar amb la visita de l'empresa Kon Tiki a l'institut Milà i Fontanals, i tindrà continuïtat tant al llarg del segon trimestre com del tercer. De fet, els alumnes del Milà i Fontanals ja tenen programada per als propers dies una visita a la Fundació Sanitària Sant Josep.

La Unió Empresarial no només ha contactat amb els sectors de l'Anoia que tradicionalment s'han considerat forts, com el tèxtil i la pell, sinó que també ha trobat iniciatives d'interès pedagògic en altres sectors com ara el metal·lúrgic, el químic, les arts gràfiques, els transports, les noves tecnologies, el sociosanitari, el motor, el paperer... Aquesta diversitat és també el que dóna riquesa al sector industrial que ha superat la crisi econòmica dels darrers anys.

Segons es va posar de manifest a l'estudi Empresa i Progrés que la UEA va presentar el 9 de febrer, l'Anoia és la tercera economia comarcal més diversificada de Catalunya, fet que afavoreix l'aparició de les anomenades «economies de varietat relacionada», que donen com a resultat noves varietats d'activitats o nous béns i serveis, alhora que afavoreixen la innovació.