L'Ajuntament de Masquefa ha requerit l'Agència de Residus de Catalunya, el Consorci Ecoparc4 i l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola perquè assumeixin les seves responsabilitats i actuï en conseqüència per minimitzar al màxim la contaminació de l'abocador de Can Mata (situat en aquest darrer municipi) i «garantir així la salut i el benestar dels veïns de Masquefa».

El consistori ha volgut «denunciar» públicament «l'impacte negatiu directe ambiental, odorífer i paisatgístic que provoca actualment l'abocador». A la darrera Junta de Govern Local ordinària es va aprovar per unanimitat reclamar a les tres parts abans esmentades la depuració de les seves responsabilitats i l'assumpció de mesures efectives que permetin erradicar els efectes nocius que provoca l'abocador al conjunt del terme municipal de Masquefa.

Segons ha detallat el consistori, els dies 6 i 24 de juliol els serveis tècnics municipals van fer una inspecció visual de l'estat actual de l'abocador de Can Mata. Un cop feta la visita, van informar «sobre l'increment de l'impacte visual nociu de la gestió dels residus dipositats a l'abocador, així com l'increment de l'impacte odorífer de les instal·lacions sobre el conjunt del terme municipal de Masquefa». Aquest resultats, «sumats a les queixes reiterades dels veïns de la vila i a la ferma i inamovible voluntat de l'equip de govern de defensar i preservar el benestar de tots els veïns i la imatge del municipi», han portat l'Ajuntament a denunciar públicament l'actual situació i a actuar en conseqüència.

Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, explica que «ha quedat més que demostrat que els masquefins som víctimes sistemàtiques de la mala gestió que s'està duent a terme a l'abocador de Can Mata. El problema és més profund i va més enllà de les males olors que arriben al poble. També hi ha un problema evident i insostenible de tipus mediambiental i també visual que cal solucionar sense demora».

En aquesta línia, Boquete assegura que «davant de la inacció i deixadesa evident dels responsables de l'abocador, des de l'Ajuntament agafem les regnes del problema i comencem a treballar per donar una resposta ràpida i efectiva als masquefins i erradicar definitivament la mala imatge i l'impacte nocius que provoca Can Mata al conjunt de la vila i de la comarca».

Els resultats de l'informe

L'informe elaborat pels tècnics municipals conclou que la disposició actual dels residus està agreujant l'impacte visual paisatgístic de la població de Masquefa, tant dels seus habitants -principalment els que viuen al sector nord-est- com dels possibles visitants, en detriment del patrimoni rural i turístic del municipi.

A més a més, la població de Masquefa «pateix molèsties serioses a causa dels reiterats episodis de males olors que interfereixen en la qualitat de vida i del seu benestar». En aquest sentit, asseguren que l'afectació per olors molestes és molt freqüent (diària i en diferents franges horàries) i molt significativa.

Per tot plegat, l'Ajuntament de Masquefa ha requerit el consistori dels Hostalets de Pierola, que és el que té les plenes competències en matèria odorífera de l'abocament -ja que la instal·lació es troba ubicada en el seu terme- perquè «prengui les mesures oportunes per garantir que la instal·lació no provoqui males olors en ambdues poblacions».

Entre els acords que han estat adoptats per la Junta de Govern Local hi ha fer un requeriment a l'Agència de Residus de Catalunya i exigir a l'Agència de Residus de Catalunya, a l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola i al Consorci Ecoparc 4 que s'adoptin les mesures correctores adients perquè es minimitzi l'impacte de l'abocador; el control i la inspecció de la contaminació ambiental de les instal·lacions; o bé una normativa específica que reguli la contaminació odorífera generada per empreses, abocadors o altres activitats relacionades amb la gestió de residus.