La CUP d'Igualada ha tret a la llum pública que l'School of Peace que va promoure l'any passat l'Ajuntament d'Igualada va tenir uns costos de 76.000 euros, que es van cobrir, segons dades que aporta el mateix grup polític, amb una subvenció de 7.000 euros de la Diputació de Barcelona i 70.000 del mateix Ajuntament. La CUP retreu que la proposta acadèmica no tingués alumnes de pagament i relaciona la directora dels estudis, Èlia Susana, amb l'actual equip de govern, per ser la filla de l'exalcalde de la ciutat.

Maria Àngels Chacón, regidora responsable de Dinamització Econòmica i Coneixement, ha admès a Regió7 que la proposta va tenir poc èxit d'alumnes en la seva primera edició, circumstància que ha atribuït al fet d'anar a corre-cuita per iniciar el curs i no haver fet amb prou temps la difusió del curs. De totes maneres, Chacón assegura que «aquesta és una bona aposta per a la ciutat d'Igualada», creu que «la ciutat necessita una oferta variada» i pensa que «la formació en cultura de la pau és un projecte solvent en l'àmbit acadèmic».

En la mateixa línia, Chacón ha defensat el perfil de formació acadèmica d'Èlia Susana i la validesa del seu projecte, i ha assegurat que aquest curs que es va programar l'any passat ha fet que enguany sigui un curs assumit per la Universitat de Lleida. La regidora ha comparat aquest inici de l'School of peace amb el que va tenir en el seu moment el 4D Health, el centre de simulació en un espai real, que assegura que ha estat la porta per poder tenir dos graus universitaris a la ciutat, diferenciats de les tradicionals enginyeries.

Chacón també ha retret a la CUP que hagi llançat la crítica sense valorar el contingut del projecte i assegura que idees com aquesta posicionen la ciutat d'Igualada.

Els cupaires expliquen que entre el 19 de juny i el 14 de juliol de l'estiu passat va tenir lloc a Igualada la primera edició de la Igualada School of Peace, impulsat per l'Ajuntament d'Igualada, i explica que «amb aquest nom el Campus Universitari va acollir quatre setmanes de conferències sobre conflictes internacionals i cultura de la Pau, amb alguns ponents de prestigi nacional i internacional, i sessions quasi exclusivament en anglès dirigides a llicenciats, estudiants de grau i màster i persones que treballen en oenegés, cossos diplomàtics o organismes internacionals». Però afegeixen que «un curs que havia de ser pioner en l'àmbit internacional i que pretesament seguia l'estratègia d'anar diversificant l'oferta formativa universitària a la ciutat d'Igualada, va tenir una matrícula nul·la».

De fet, la CUP es queixa que l'Ajuntament no li hagi traslladat el registre d'inscripcions i entén que és que no se'n va fer. La mateixa Èlia Susana, directora del curs, indica en una resposta que ha fet als cupaires que el curs el van seguir 5 persones, però que es va decidir no fer matrícula perquè s'havia actuat amb poc temps per fer les inscripcions. La CUP posa els números del curs sobre la taula i diu que el cost total és de 75.960 euros, i que 27.522 han estat per a la seva directora, Èlia Susana, de qui retreu que sigui filla de l'exalcalde Susana. Indirectament, situa la directora en l'òrbita de l'equip de govern.

També indica que les despeses també van servir per pagar els conferenciants, alguns de nivell internacional (30.000 euros, per 11 conferenciants), el seu transport i allotjament (3.140 euros) i la publicitat i comunicació (14.120 dels quals facturats per una empresa de comunicació).

Segons la CUP, es tracta «d'un vestit fet a mida». «Mai s'havia dit que el Govern pretengués portar a la ciutat estudis de l'àmbit de la sociologia o la ciència política com aquests estudis per la Pau, però quan hi ha hagut una proposta en aquest sentit de la filla d'un exalcalde convergent, al govern li ha faltat temps per comprar la proposta». Els cupaires creuen que l'aposta pel curs «és un clar vestit a mida per a Èlia Susanna». I es pregunten: «què va ser primer? La proposta de la se-nyora Susanna o aquest 'interès inesperat' del govern per la cultura de la pau? Pensem que la resposta és ben clara, i de nefastos resultats».

«No tinc carnet de cap partit»

Èlia Susana ha lamentat la situació, ha defensat la seva trajectòria acadèmica, el seu currículum i el curs. Ha explicat en un comunicat que només hi va haver cinc alumnes i ha atribuït la manca d'inscripció a les presses, perquè fins a quinze dies abans de l'inici no es va fer la publicitat del curs i «va ser impossible» tenir matriculats. En canvi, assegura que enguany la proposta està despertant interès.

Segons Susana, «la publicació del nom del meu pare és d'una tristesa flagrant quan fa més de 20 anys que no fa política, i que és una persona que hauria d'estar jubilada», i afirma que «no he tingut mai el carnet d'un partit ni m'he acostat al partit que és al govern i sufraga el projecte».