Polítics, agents econòmics i sindicats de l'Anoia s'han posat d'acord sota el paraigua del Consell Econòmic i Social (CESCA) en fer una acció conjunta de la comarca per captar inversors que contribueixin a sortir de la profunda crisi en la que es troba immersa. La primera idea que genera acord és crear un ens poder contactar amb inversors i que des d'aquest nou organisme es vengui comarca per damunt dels interessos particulars de cada municipi. Els representants dels CESCA van presentar ahir al centre La Vinícola, de Montbui, el que han anoment Full de Ruta per a l'Anoia. Teo Romero, president d'aquest organisme, confia que a través d'aquesta nova agència els anoiencs puguin cooperar a escala supralocal "per deixar de veure'ns com a competidors entre nosaltres" i trobar sinergies junts".

El màxim responsable del CESCA va comentar que "amb el full de ruta no volem fer reflexions ni plantejaments estratègics, sinó que es tracta d'acompanyar i optimitzar les accions que fan les institucions". En el marc de la crisi, Romero va demanar que "cal actuar, però sense deixar de suggerir". El també alcalde mont- buienc va remarcar la importància de fer accions, però que no fossin fruit de la desesperació. Ferran Raja, que coordina el programa de formació Anoia Activa i és gerent del CESCA (que agrupa el Consell Comarcal, patronal, sindicats i altres càrrecs polítics), va afegir que per coordinar i dur a terme el Full de Ruta per a l'Anoia, calia "una empresa comarcal que pogués encapçalar el projecte".

Aquesta serà la consultoria especialitzada en pimes Remigi Palmés. El seu director, del qual agafa el nom l'empresa, va avançar que en el projecte es tindrà en compte l'apartat tècnic -és a dir, iniciatives viables i que puguin tenir un efecte ràpid, que es puguin aplicar-, però també que la proposta no quedi estancada sobre la taula, sinó que hi hagi una comunió entre totes les parts per fer reeixir el que s'està duent a terme, independentment del color polític.

Palmés, en el seu torn de paraula, va fer ressaltar el concepte de "bé comú", que cal buscar per a tota la comarca. El full de ruta "s'ha començat a redactar", va comentar, i "prioritza que les inversions recaiguin a la comarca, no en quina ciutat en concret". La seva concreció i presentació serà "no més enllà de principi de l'any 2010".

Unitat d'acció

Els promotors de la idea van posar de manifest que per al redreçament econòmic s'hauran de fer molts esforços i sacrificis. Romero va avançar també "la possibilitat de dur a terme una planificació urbanística conjunta, i intentar repartir en l'àmbit territorial les inversions, i, si és necessari, els beneficis entre els ajuntaments" per evitar el que va definir com a polèmiques estèrils.