El proper mes de setembre començarà, en període de proves, un servei de lloguer de bicicletes (bicing) per als municipis de Vilanova, Igualada i Montbui. La Mancomunitat de la Conca d'Òdena ha obert un concurs per trobar una empresa disposada a fer el subministrament i manteniment postvenda de bicicleta. La licitació de la infraestructura del servei, que s'adjudicarà en unes breus setmanes, té un pressupost aproximat de 130.000 euros.

El servei arrencarà amb 100 bicicletes (30 de les quals estaran com a reserva), amb 10 estacions amb deu eslots cada una. La mesura la va impulsar inicialment l'Ajuntament d'Igualada i es volia cenyir primer al terme urbà de la capital de l'Anoia. Finalment, s'incorporen al circuit també Vilanova del Camí i Montbui, municipis amb els quals Igualada té una continuïtat urbana.

La regidora de Medi Ambient i Cooperació d'Igualada, Conxa Castells, explica que "es tracta d'utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport, no per fer sortides". Per això, no s'inclou als altres municipis de la MICOD amb els quals la conurbació està separada per carreteres. La Pobla de Claramunt tampoc, encara que s'estudia crear una "via verda" en un altre projecte per poder cobrir-se la distància amb dues rodes però en un format similar a l'excursió.

La intenció és que el servei estigui actiu els 365 dies de l'any, a totes hores. Es plantegen diverses estacions al llarg de la conurbació equipades amb tecnologia per fer la gestió del lloguer i veure el material disponible. Les clàusules que ha incorporat la MICOD ressalten la necessitat que les bicicletes tinguin elements de seguretat contra el robatori i el sabotatge. La iniciativa de la Mancomunitat anoienca ja ha rebut una subvenció de l'Institut Català de l'Energia.

La regidora Castells considera que l'ampliació del carril bici a nous indrets d'Igualada (les Comes) fa especialment llaminer el nou servei. També les noves zones de vianants poden ser un punt a favor. D'altra banda, Castells també assegura que no es vol excloure cap municipi de la Conca i que la Diputació de Barcelona ja està fent un estudi de vies verdes que connecten Vilanova i la Pobla.