Els diferents projectes de miniparcs eòlics que es volen cons- truir en vuit municipis de l'Alta Anoia han fet posar en guàrdia els veïns, que s'oposen a aquestes infraestructures per l'alt impacte visual i ambiental que suposen. La setmana passada es va fer una reunió informativa a Sant Pere Sallavinera, i per a aquesta setmana hi ha prevista una altra trobada a Copons. Així mateix, l'Ajuntament de Calaf va presentar una moció en contra dels dos miniparcs eòlics projectats al seu terme municipal.

Els opositors denuncien que "després de la tasca feta anys enrere per la gent dels pobles de la zona per aturar la massificació eòlica al nord de l'Anoia, les multinacionals del vent han tornat a la càrrega emparant-se en la nova legalitat vigent en matèria de parcs eòlics".

Molins de 150 metres

Segons els veïns, els projectes de miniparcs eòlics "no tenen res de mini en les dimensions, ja que es tracta de molins de 150 metres". L'únic que tenen de petit són la quantitat de molins per parc, només cinc, que, segons els opositors, "en realitat són un engany, perquè el que les empreses estan fent és dividir projectes de parcs eòlics més grans en miniparcs de cinc molins".

A la zona de l'Alta Anoia ja hi ha més de 200 molins en funcionament. Darrerament s'han presentat diversos projectes a Copons, Veciana (Montfalcó i les Viudes), Argençola, Calaf, Sant Pere Sallavinera i altres municipis de la Segarra.

A Copons es pretén construir un parc de cinc molins a sobre de Tot Circ i del gorg de Nafre, entre Viladases i Montpaó. El projecte situarà molins de 150 metres a una distància molt petita dels nuclis habitats, i l'alçada dels molins serà gairebé la mateixa que hi ha des del poble fins al punt més alt de la muntanya. A la serra de les Viudes, a sobre de Sant Pubim, es volen col·locar cinc molins més, que també afectaran les masies i nuclis habitats de la zona. Hi ha projectes similars a Montfalcó, Albarells, Sant Sebastià, les Planes de Calaf i Sant Pere Sallavinera.

Tota la zona central situada entre les planes de Pujalt i Sant Guim i els parcs eòlics de Rubió a les Maioles, incloses les valls de la riera de Veciana i del Molí de la Roda, quedarien afectats per l'impacte d'aquests polígons eòlics situats en sòl rústic. Els veïns també denuncien que només entre l'1%-3% del benefici es queda a Catalunya.

Aquesta setmana es farà una reunió informativa a Copons per veure quines mesures es prenen i preparar les al·legacions al projecte, ja que el termini finalitza el 31 d'agost. D'altra banda, l'Ajuntament de Calaf va aprovar una moció en contra dels dos parcs eòlics projectats al territori, al·legant el greu impacte "sobre la població, el medi ambient, els elements paisatgístics, els identitaris, i per la saturació d'aquests tipus d'instal·lacions a la zona".