Diverses ONG com el Fons Mundial per la Natura (WWF), Oxfam, Avaaz i Amigos de la Tierra, han criticat amb duresa el "fracàs històric" que suposa l'Acord de Copenhaguen en la lluita contra el canvi climàtic.

El document, acordat per una trentena de països, ha de ser sotmès encara a votació pel plenari de la Cimera del Canvi Climàtic de Copenhaguen, però, després de circular els primers esborranys, les ONG no han dubtat a retreure la seva manca d'ambició.

"Després d'anys de negociacions, hi ha una declaració que no vincula a ningú i que no garanteix el futur de les generacions futures", ha manifestat el cap de la Iniciativa Global de Clima de WWF, Kim Cartensen.

El text omet qualsevol referència a les reduccions globals del bloc industrialitzat, com a grup, per al 2020 i 2050, com proposava l'ONU, i es limita a recopilar els diversos objectius de reducció d'emissions contaminants anunciades per cada país abans d'anar a Copenhaguen.

Per Avaaz, aquest document és un "fracàs històric" que representa el "col·lapse dels esforços internacionals" de signar un acord vinculant que pugui "aturar el catastròfic canvi climàtic".

"L'acord està molt lluny de ser just, tot just és vinculant i no és en absolut ambiciós", ha criticat el director de la campanya global de l'organització, Ricken Patel, qui ha reprovat que l'acord hagi estat segellat per només "quatre països" en al·lusió als EUA, la Xina, l'Índia i Sud-àfrica.

Per al director executiu d'Oxfam Internacional, Jeremy Hobbs, l'Acord de Copenhaguen és el "triomf de la propaganda per sobre de la substància" i ha instat als líders a "tornar a la taula negociadora a principis del 2010" per adoptar "decisions polítiques urgents ".

"Milions de persones de tot el món no volen veure morir a Copenhaguen les seves esperances d'un acord ambiciós, just i vinculant", ha referit.

Greenpeace critica la "incapacitat" de la UE

L'organització ecologista Greenpeace ha criticat avui la "incapacitat" de la Unió Europea per salvar del "fracàs" la Cimera contra el canvi climàtic celebrada a Copenhaguen. Segons la organització, la declaració acordada pels líders mundials en les últimes hores ha estat únicament un "rentat d'imatge" perquè no s'acosta al què és necessari per a mantenir el canvi climàtic "controlat".