Espanya, Portugal i Grècia, que afronten serioses dificultats per l'evolució de les seves finances públiques i no poden recórrer a la devaluació de la seva moneda en formar part de la zona euro, haurien d'assumir sacrificis, com una baixada de salaris per recuperar competitivitat, segons el FMI.

"El restabliment de la competitivitat pot necessitar grans sacrificis, com una baixada dels salaris", va afirmar l'economista cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Olivier Blanchard, en una entrevista publicada ahir pel diari econòmic francès Les Echos.

Blanchard ho va justificar perquè "ara, amb la crisi, Portugal, Espanya i Grècia tenen serioses dificultats" que "impliquen ajustaments molt penosos. Sobretot quan l'entorn inflacionista és molt baix". En formar part de la zona euro, aquests països no poden recórrer a un ajustament dels tipus de canvi, i això il·lustra que una unió monetària "té un cost en el moment de xocs asimètrics", va constatar després d'insistir que gràcies a la moneda única Europa ha sortit millor de la crisi que si s'haguessin mantingut les divises nacionals.

Preguntat sobre si hi ha risc d'implosió de la zona euro, l'economista cap del FMI va contestar que creu que no, però va afegir que "això no impedeix que hi hagi un problema pressupostari a Europa" i que Grècia hagi estat el primer de patir la sanció dels mercats.