El líder de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha avançat que encarregarà una auditoria sobre el consistori si guanya les eleccions municipals del 22 de maig i arrabassa l'Alcaldia al PSC, que governa des de fa 32 anys.

En una entrevista d'Europa Press, ha matisat que amb això no vol buscar les pessigolles a ningú ni aixecar catifes, sinó saber en quina situació està el consistori.

"Si en la tasca de govern trobem algun disbarat, evidentment no l'amagarem, però nosaltres no ens dedicarem a dir: aixecarem catifes".

Trias aspira a obtenir la majoria suficient per formar "un govern fort" com el del president de la Generalitat, Artur Mas, qui el dia que va vèncer les eleccions -28 de novembre- li va dir que haurà de prendre decisions que poden perjudicar-lo.

Serà lleial a Mas i entendrà que cal estrenye's el cinturó, però alhora li exigirà que compleixi els acords al peu de la lletra, que trenqui la "hipocresia i manera d'actuar de tan baixa qualitat" d'Hereu, qui no s'ha queixat malgrat que el tripartit ja en retallava.

Segons Trias, l'Ajuntament té un problema de dèficit corrent perquè és superior al 6,5%, cosa que l'obliga a no gastar més que no ingressa, davant del que aposta per racionalitzar-ne la despesa i canviar subvencions per concertar serveis amb la societat civil, mesura que veu "d'esquerres" perquè suposa atendre la gent.

Ha advocat per reduir empreses per evitar duplicacions i plantilles, especialment de càrrecs de confiança, i per algunes privatitzacions, ja que es pregunta: "Té sentit que un Ajuntament sigui propietari d'aparcaments i faci la competència als privats, gestioni el Tibidabo, el Zoo, restaurants i faci el vi de Can Calopa?".

No busca un cas Mascarell

Trias ha justificat la incorporació de Ferran Mascarell com a conseller de Cultura de la Generalitat que estava decebut amb el PSC i ha vist una línia d'actuació clara al Govern de Mas, tot i que ha matisat que no ho fomentarà: "No aniré a buscar un cas Mascarell; Mas tampoc l'ha buscat".

No incorporarà independents a la llista de les municipals però, per al govern buscarà gent de "primeríssima fila", i té els seus 12 regidors, entre els quals ha valorat especialment que amb llarg historial al consistori es quedin per ajudar-lo a guanyar els comicis malgrat una bona oferta d'un conseller de la Generalitat.

Confia que guanyarà les municipals malgrat que les primàries han situat el PSC en el focus mediàtic, i no tem l'exconsellera Montserrat Tura, qui es disputa amb Hereu la candidatura socialista a les municipals, i a la qual ha acusat que "no s'ha ocupat mai dels problemes dels veïns de Barcelona".

En tot cas, ha acusat els socialistes d'haver orquestrat "una operació interna" per revertir les enquestes que vaticinen una derrota, i que van contra l'alcalde i el primer secretari de la federació i exprimer tinent d'alcalde, Carles Martí.

Ha insistit que és un error organitzar la consulta sobiranista el 10 d'abril, perquè després de les municipals podria celebrar-se amb un "Ajuntament que fos capaç de donar-li suport", ja que ara el PSC i el PP -que sumen majoria- s'hi oposen.

Trias ha conclòs que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha mostrat amb les seves declaracions sobre la independència que "està cansat" de les actituds gens amables amb Catalunya, i ha ressaltat que estan disposats a ser una nació a Espanya sempre que es reconegui Catalunya com a tal.